Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Haşere ve Vektör İle Mücadele Bilgilendirme Toplantısı İskenderun HATSU binasında yapıldı. Toplantıya Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB 2. Bölge Koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Muhtarlar Federasyonu ve Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, HBB Veterinerlik ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Şevki Serin, muhtarlar ve HBB personeli katıldı.
“Yapacak daha çok işimiz var”
Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği çalışmaların en sağlıklı şekilde yürütülmesi, uygulamalar sırasında alınabilecek tedbirler ve haşere üreten yerlerin tespiti konularının konuşulduğu toplantı bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, “Biz sinekle, larva ve haşerelerle hep birlikte mücadele etmek istiyoruz. Haşere sıcak ve nemli iklime sahip Hatay’ın maalesef ki değişmez bir gerçeğidir. Bu sebeple, çevre sağlığı, halk sağlığı, bitki sağlığı ve hayvan sağlığı için ekolojik ilaçları kullanmaya özen gösteriyoruz. Kısacası bizler, Hatay’ın yükünü sırtımızda hissederek çalışmalar yapıyoruz ve yapacak daha çok işimiz var” dedi.
“Vatandaşların katkısı ve çevre duyarlığı önemli”
Katılımcılara slayt eşliğinde bir sunum gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, HBB tarafından Hatay genelinde sürdürülen vektörel mücadelelerin ve ilaçlama çalışmalarının tek başına yeterli olmadığını belirterek, yapılan çalışmalarda asıl önemli olanın vatandaşların katkısı ve çevre duyarlığı olduğunu belirtti.
Özellikle sivrisinekler ve karasineklerin üreme alanlarını anlatan Çetin, fosseptik çukurlarının, bina bodrumlarında biriken suların, falezlerin, yağmur suyu kanallarının, kullanılmayan otomobil lastiklerinin, yüzme havuzlarının sivrisineklere üreme kaynağı oluşturduğunu belirterek, sineklerin üremesine ortam hazırlayan etkenlerin başında çöp konteynırları ve organik atıkların geldiğini ifade etti.
Bu sorunun Türkiye’nin her yerinde görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Hüseyin Çetin, karasineklerin sadece ilaçlama yaparak kontrolünün sağlanmasının da çok zor olduğunu vurguladı.