Hatay’ın yangın verileri şaşırttı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, bölgede en çok yangının Hatay’da yaşandığına dikkat çekti. Yangın sezonuna yönelik tamamlanan hazırlıkların gözden geçirildiği toplantıda, 180 yangının 129 adedinin Hatay’da gerçekleştiğinin altını çizen Altındaş, bu nedenle Hataylı vatandaşların da daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün yangınlarla mücadelede 520 işçi, 49 arazöz, 18 su tankeri, 29 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin kara gücünü, Arsuz ve Dörtyol’da konuşlanan 2 su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana’da konuşlu 1 amfibik uçağın da hava gücünü oluşturduğunu söyleyen Altındaş, orman yangınları ile hem havadan hem karadan mücadeleye hazır olduklarını ifade etti.

Yılda 200 yangın

Bölgede yılda ortalama çıkan 200 yangında 150/200 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü söyleyen Alpaslan Altındaş, “Yangınların yüzde 20’si ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 7’i kasıt, yüzde 5’i yıldırımdan, yüzde 1’i demiryolu rayı ve eskiyen elektrik hatlarından, yüzde 67’si doğrudan insan faktörlü olarak ortaya çıkıyor. Yangınların yüzde 80’i 11.00 – 20.00 saatleri arasında çıkıyor. En çok yangını da Hatay’da Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yaşıyoruz. Bölgemizde yaşadığımız 180 yangının 129 adedinin Hatay’da olması, Hatay’da yaşayan vatandaşlarımızın daha dikkatli davranmasını gerektiriyor. Orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarının daha etkin müdahalede bulunabilmesi için 62 yangın havuzu ve 200 civarında baraj ve göletten faydalanılıyor. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonuna yönelik hazırlıklarımızı tamamladık. Vatandaşlardan, gördükleri en ufak dumanı dahi 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmelerini istiyoruz” dedi.

 

 

 

Bir cevap yazın