Geleceğin bilişimcisi askerler için kodluyor

Payas STEM(Science, Technology, Engineering and Mathematics) Merkezi’nde özel eğitim sınıfı öğrencisi olan 11 yaşındaki Berat Mustafa İzgi, Türkiye’de düzenlenen First Lego League (FLL) robotik yarışmasına katılan ilk zihinsel engelli öğrenci olarak madalya aldı. Anne karnında oksijensiz kaldığı için gözlerinde yüzde 50 görme kaybı oluşan ve yüzde 70 zihinsel engelli raporu bulunan epilepsi hastası Berat Mustafa İzgi, şimdi de ‘Şehitler olmasın’ diye askerler için zırhlı robot projesi üzerinde çalışıyor.

“Çok yetenekli öğrencilerimiz var”

Payas STEM Özel eğitim öğretmeni Teslime Kağar, Payas STEM Merkezi’nde oldukça yetenekli ve meraklı, yaptıkları çalışmalarla da ödüller kazanan öğrenciler olduğunu belirterek, “Biz burada çocuğun zekâsıyla ilgilenmiyoruz. İlgi, yeteneği ve merakı doğrultusunda çocuklarımızı yönlendiriyoruz. Burada özel eğitim öğrencilerimiz de var. Berat Mustafa gibi.. Kendisiyle birçok çalışma yaptık ve First Lego League yarışmasına katıldık. İlk defa bir robotik yarışmasına katılan zihinsel engelli öğrenci olarak madalya aldı. Burada öğrencilere imkân verildiğinde neleri başarabileceğini gösterdik Berat Mustafa’yla beraber. Şuanda da arkadaşlarıyla ekip çalışmasına devam ediyor. Berat Mustafa’nın en büyük hayali ise, askeri koruyacak ve yönlendirecek robotlar tasarlamaktır” dedi.

“Hayalimi gerçekleştireceğim”

Payas STEM Merkezi’nde olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Berat Mustafa İzgi ise, öğretmen ve arkadaşlarının desteğiyle yeni projeler yapmayı planladığını belirterek, “Robot yarışmasında madalya aldım. Çok keyifliydi, şimdi de bir sürü yeni projeler yapmayı planlıyorum. Şehitler olmasın, saldırılarda askerler zarar görmesin diye bir proje hazırlıyorum. İnsanların içine bindiğinde bilgisayar sistemleriyle çalıştırabileceği bir zırhlı robot projesi. Uzaktan kumandası olacak, insanlar düğmeye bastığında otomatik gidecek. Robotların sahibini koruma programı olacak. Askerler de böylece kurtulacak ve şehit olmayacak” dedi.

AW366235

Bir cevap yazın