CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’daki iş insanları, STK temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya geldiği sabah kahvaltısında ABD’nin Suriye’de hava üssünü vurmasını değerlendirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bombalama haberini öğrendikten sonra Hataylı iş adamlarıyla yaptığı toplantıda kendilerinin barıştan, kardeşlikten yana olduklarını ifade etti.
Türkiye’de bir Ortadoğu konferansı yapılması fikrini yenileyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu sabah yeni bir olayla karşılaştık. Kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle saldırı gerçekleştirildi. Kim olursa, hangi devlet olursa olursun kimyasal silah kullanılması insanlık suçudur. Masum çocukları tabiatı yok etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Ama kimyasal silah kullanıldığına ilişkin tereddütler var. Rusya ve ABD karşılıklı güç gösterisini kendi ülkelerinde değil Ortadoğu’da kullanıyor. Türkiye’de dahil bölgedeki devletler bir araya gelip sorunlarını çözmeli. Bu konuda Suriye’deki rejimin rolünün belirlenmesi hepimizin ortak görevidir. Türkiye çok dikkatli olmalı. Zararı; Türkiye, Irak, İran, Suriye görüyor, diğerleri silah satıyor. Ölen bu bölgenin insanı oluyor” dedi.
Kılıçdaroğlu bölgeden egemen güçlerin artık ellerini çekmesi gerektiğini belirterek “Ben her şeyi bilirim her şeye ben karar veririm demek, devleti yönetmek değil devleti felakete sürüklemek demektir. Devlet; liyakatla, akılla, bilgiyle, istişareyle, danışmayla yönetilir. Biran önce Ortadoğu’ya barış gelmesi lazım. Biz brıştan, huzurdan yanayız. Hatay’da nasıl barış varsa, Ortadoğu’da da aynı barış olsun istiyoruz, Hatay’da nasıl kardeşlik varsa, Ortadoğu’da da aynı kardeşlik olsun istiyoruz” dedi.
Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Kırıkhan şehitleri Ömer Küçük ve Ahmet Bayram’ın emanetleri olan ailelerini ziyaret etti.
Hatay hizmete doydu
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet süresince kente kazandırdığı sayısız tesis ve hizmetlerin açılışını görkemli bir törenle gerçekleştirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde gerçekleştirilen törene yüzbinlerce vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan tören, Kuran-ı Kerim tilaveti okunması ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 4 hizmet süresince yapmış olduğu sayısız tesis ve faaliyetlerin videosunun izlenmesiyle devam etti.
“4 yıl önce doğduk”
Yoğun tezahüratla konuşma kürsüsüne çıkan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, insan odaklı hizmetlerle kenti ileriye taşımak için çaba sarfettiğini belirterek, “2014’te Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu beni size emanet etti. Sizler hem bana, hem partimize hem de Hatay’ımıza sahip çıktınız. Biz biliyoruz ki, insanların en hayırlısı insanlara hayırlı olandır. Bundan 4 yıl önce doğduk ve Hatay’ımız için çalışmaya başladık. Kentimize önce huzur sonrasında da hizmet gerekiyordu. Zor şartlarda olsak da inanarak saygıyla ve sevgiyle çalıştık. Tüm hizmetleri gerçekleştirirken bütün enerjimizi halkımızdan alıyoruz. Belediye başkanlığı olarak sadece alt yapı, kanalizasyon, içme suyu, yollar, parklar, duvarlar ve kaldırımlar olarak görmüyoruz. İnsan odaklı çalışarak kentimizi ileriye taşımak için çaba sarf ediyoruz. Tek hedefimiz, kentimizde yıllardır çözüme kavuşmayan sorunları akılcı bir şekilde çözüme kavuşturmak oldu. Bu hedefle; hayal denilen, imkansız denilen bir çok projeyi hayata geçirdik. Çevremize ve tarihimize sahip çıkacak projeler ürettik, çocuklarımız ve kadınlarımız için yeni alanlar yarattık. Ve şimdi de 4 yıl gibi kısa bir sürede halkımızın, kentimizin kullanımına kazandırdığımız tesis ve merkezlerimizi CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açıyoruz” dedi.
”Daha çok kenetlendik”
Hatay’ın sınır ötesindeki savaştan, kentteki hoşgörü ve kardeşlik duygusu sayesinde etkilenmediğini ifade eden Başkan Savaş, “Ortadoğu savaşlarından etkilenmeyerek, kardeşlik içinde yaşayan kentimiz asla birbirine düşmedi. Bu duruş, halkımızın gelişmişliğini, büyüklüğünü ve saygınlığını gösteriyor. Ortadoğu’daki bu savaş ile Hatay’ı karışmak isteyenler oldu ancak gökkuşağına bürünmüş olan kentimiz buna karşı direnerek aksine birbirlerine daha çok sarıldı. Ancak savaş ilerledikçe komplikasyonları bizi etkiledi ve ekonomimiz durma noktasına geldi. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıllara nazaran ciddi oranda geriledi. Tüm bunların üstesinden birlik olarak gelebiliriz” şeklinde konuştu.
“Atacak çok adımımız var”
Açılışı gerçekleştirilen hizmetlerle ilgili de açıklama yapan Başkan Savaş, “Hatay’ımızın değerleri konusunda çalışmalar yaparak değerlerimizi gün yüzüne çıkardık. Tarım, taşımacılık, turizm değerleri üzerinde çalışmalar yapmaya karar kıldık. Sınırda yaşanan savaş mutlaka bitecek ama bununla beraber lokomotif sektörümüz de daima ayakta kalabilmesi adına çözümler ürettik. Tarım alanında muhteşem bitki çeşitliliği olan bereketli topraklarımız sayesinde EXPO platformunu kentimize kazandırdık. Bu platform sadece 6 ay değil ömür boyu kullanılacak ve kentimizin can damarı olacak. Bir diğer kazanımımız zengin mutfağımız sayesinde gerçekleşti. Hatay 600 çeşit yemeği ve tatlısıyla, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış kentimiz, zengin mutfak kültürüyle dünyanın 26 şehrinden biri olmaya hak kazandı. Bu sayede UNESCO Gastronomi ünvanını aldık. EXPO ve Gastronomi kimliğimiz kentimiz için altın bilezik değerindedir ve bize yüzyıllarca hizmet edebilecek. Konum itibariyle önemli bir noktaya sahip olan kentimizin ticaretinin de hareketlenmesi için kıyı özelliğini de kullanarak deniz seferleri başlatmayı planladık. Bu projemizde turizm ve ticaretimize katkı sağlayacak. Bunları yaparken de Hatay’ımızdaki önemli kültür merkezlerimizi eski binalarımızı restore ediyoruz. En önemli sorunlarımızdan biri olan Asi Nehrimizde dünyanın en gelişmiş sistemine sahip olan arıtma tesisimizi yapıyoruz. Bu yaza kadar tüm çalışmalarımızı bitireceğiz ve artık Asi Nehrimizin temiz bir kimliği olacak. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. Atacak çok adım gidecek çok yolumuz var. Biz biliyoruz ki dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar” dedi.
“Hatay, dünyanın barış kentidir”
Hatay’da olmaktan onur ve gurur duyduğunu belirten CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ” Hatay programı çerçevesinde iş dünyasıyla ve kanaat önderleriyle bir araya geldik, şehit ailelerini ve hudut karakollarını ziyaret ettik. Buradan açık ve net ifade edeyim, kahraman ordumuza her zaman, her ortamda güvendik ve güvenmeye devam ediyoruz. Bir zat kalkmış demiş ki ‘Ya bu Kılıçdaroğlu’nun Hatay’da ne işi var?’ Ben söyleyeyim, burası kimsenin tapulu malı değildir. Hatay, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın göz bebeğidir. Hatay’ın hoşgörüsü, kültürü, tarihi, mutfağı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada bilinir. O nedenle belediye başkanımız söyledi. EXPO’yu Avusturalya’yla Çin’le mücadele ettik ama dünya Hatay’a verdi, Hatay’a boşuna vermedi. O zat diyor ki ‘Kılıçdaroğlu Hatay’a niye gitti? Gözlerinden öpüyorum onu… Hatay’a bunun için geliyorum ben, Hatay’ı sevdiğim için, inandığım, güvendiğim için geliyorum. Habib-i Neccar var burada, onun için geliyorum, Hızır’ın makamı buradadır onun için geliyorum Hatay’a, Bestami Beyazid’in türbesi var onun için geliyorum Hatay’a. St. Pierre Kilisesi var onun için geliyorum Hatay’a, önemli bir şahsiyet var, Cemil Meriç var onun için geliyorum Hatay’a ve dünyanın ilk aydınlatılan caddesi Hatay’daki bir caddedir. Onun için, aydınlık insanların kentidir, onun için geliyorum Hatay’a. Hatay, dünyanın barış kentidir. Eğer Hatay’ı bilirsen Ortadoğu’yu çözersin. Hatay’da huzur niçin vardır? Ortadoğu’da neden kan gövdeyi götürüyor. Eğer sen Hatay’ı anlarsan Ortadoğu’yu anlarsın. Hatay’ın politikası budur. Hatay’ın insanı yüreği sevgi doludur, kin, öfke, intikam duygusu yoktur, sevgi, barış, kardeşlik, birlikte yaşamak vardır. Peki o zat Hatay’ı bilir mi? Hatay’ı da Ortadoğu’yu da bu nedenle anlamıyorsun ama biz Hatay’ı çok iyi biliyoruz. Geldi Hatay’a, söz verdi Hataylılara. Sözünde durmadı, unuttu ama biz unutmayız, söz verdik mi sözümüzü tutarız” dedi.
Konuşmaların ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu hizmetlerin açılışı yapılmak üzere kurdele kesildi.