Hatay, bilime göz kırptı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Fırat Üniversitesi işbirliğiyle Ottoman Palace Otel’de gerçekleştirilen 1.Uluslararası Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi’ne katıldı. 12 – 15 Nisan tarihleri arasında Hatay’da ilk kez gerçekleşecek olan kongrede katılımcılar, Biyokimya ve Klinik Biyokimya alanlarında bilgi ve deneyimlerini paylaşmanın ve bilimsel tartışma zemini oluşturmanın yanısıra, tarihi, doğal güzellikleri, kültür mozaiğiyle farklı kültür bileşimini mutfağına taşıyan Hatay’ı gezme fırsatı bulacak.

Kongreye Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yanısıra, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Temizer Ozan, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, akademisyenler ve öğretim görevlileri katıldı.

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, örnek alınacak bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Lütfü Savaş, “Hatay farklı din ve mezheplerin bir arada kardeşçe yaşadığı özel bir şehirdir. Musevilerin Anadolu’daki ilk ibadethanesi olan havralar Hatay’da bulunmaktadır. Milattan sonra 30. yüzyılda Hıristiyanlar buraya gelmiş, ilk Hıristiyan kelimesi Antakya’da kullanılmış ve ilk mağara kilisesi de Antakya’da konumlandırılmıştır. İlk gayri resmi olimpiyatlar da burada gerçekleştirilmiş ve 200 yıl boyunca burada düzenlenmiştir. Tarihte de ilk ışıklandırılan cadde ‘Kurtuluş Caddesi’ yani eski adıyla Herod Caddesi’dir. Ayrıca şehrimizin en güzel çiçek florası Amanos Dağları’nda bulunmaktadır. Sizleri güzel şehrimizde görmekten çok mutlu olduk. Kongrenizin güzel geçmesini güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum ve şehrimizi tercih ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından kongreye katılan katılımcılara Hatay’ı yakından tanıtacak, ‘Hatay Tanıtım Videosu’ izletildi.

 

 

 

 

Bir cevap yazın