Bu konu çokkkkk çok önemli!!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri koordinatörlüğündeki firma görevlileri, Hassa’da yapımı planlanan “Entegre Çimento Fabrikası, Hammadde Sahaları ve Hazır beton Sitesi” projesiyle ilgili vatandaşlar için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Hassa Kapalı Spor Salonunda bölge halkını bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için düzenlenen toplantıda, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, ilçedeki gençlerin işsizlikten dolayı dışarıya gittiğini, bunun da kendilerini çok zor durumda bıraktığını söyledi.

Hassa’nın il genelinde dışarıya en çok göç veren ilçelerin başında geldiğini ifade eden Demirel, “İlçe nüfusumuzun yaklaşık 3-4 katı dışarıda yaşayan Hassalı var. Ben bu fabrikanın ilçemize yapılmasının hayırlı olacağını düşünüyorum. Gerekli izinler alındıktan sonra benim memleketime bu tesisin yapılmasını istiyorum” dedi.

Firma yetkililerinden çevre mühendisi Ahmet Yardımcıoğlu da proje hakkında yaptığı sunumda, tesisin 176 bin 110 metrekarelik alana kurulacağını belirtirken, “Bu alanın 130 bin 679 metrekaresi tesis üretim sahası, 45 bin 431 metrekaresi ise idari ve sosyal tesis alanı olarak kullanılacaktır. Hazır beton tesisi ise 10 bin 450 metrekarelik alan üzerine kurulacaktır. Hammadde temin edilecek ruhsat sahaları toplamı 67,55 hektar olup, kalker sahaları 57,71 hektar ve kil sahası 9,84 hektar alanı kapsamaktadır. Proje kapsamında inşaat ve arazi hazırlığı aşamasında 500 kişi, işletme aşamasında ise 300 kişinin çalışması öngörülmektedir” dedi.

15 Kasım Mahallesi Muhtarı Ömer Faruk Duyun ise ilçeye yapılacak yatırımlara karşı olmadıklarını vurgulayarak, projenin seçildiği bölgenin konum itibariyle çok yanlış olduğunu belirterek, bu projenin bölge halkının sağlığını tehdit edeceğini savundu.

Çimento fabrikalarının, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan sanayi kaynaklı hava kirliliği yönetmeliğinde kirletici vasfı en yüksek tesisler kapsamında değerlendirildiğini anımsatan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara da, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 900 gram çimento için 450 gram kömür yakılacağı, yani bir torba çimento için 25 kg kömür emisyonu oluşacaktır” diyerek, tesisin çevreye vereceği zararlara dikkat çekti.

 

 

Bir cevap yazın