Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU)’nün Hatay genelindeki altyapı çalışmaları sırasında çıkarılan paslı, kireçli ve içi toprak dolu borular, eski motopomplar ile yeni boru ve motopompları görücüye çıkardığı sergiyi gezen vatandaşlar hayretler içerisinde kaldı.
Eski Antakya Arkeoloji Müzesi önünde açılan sergide, içtikleri paslı boruları görenler, gördüklerine inanmakta güçlük çektiklerini ifade ederken, halk sağlığı için önemli bir sorunu çözüme kavuşturan HBB yetkililerine teşekkür etti.
“Hatay’ın altyapı problemleri ihmal edilmişti”
İçme suyunun insan sağlığı için ne denli önemli olduğunu anlatmak için düzenlenen sergiye katılan Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) meclis üyesi Selim Matkap, Hatay’ın fazlasıyla ihmal edilmiş bir altyapı problemi olduğunu hatırlatarak, “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak ilk başta sağlıklı ve nitelikli içmesuyunu iletmek için çalışmalar yaptık. HATSU Genel Müdürlüğü liderliğinde projeler geliştirilmeye devam ediliyor. Bu çalışmalarla yüzde 65-70 civarında olan su kaybını azaltmamızın tek yolu altyapının sağlıklı hale getirilmesidir” dedi.
“Nereden, nereye”
HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden ise ve yeni kurulmasına rağmen, Türkiye’de sınırlı imkânlara en fazla altyapı yatırımını yaptıklarını belirterek, “Paslı borulara ve yaptığımız yeni borulara baktığımız zaman nereden nereye geldiğimizi görüyoruz. Kanserojen olan paslı boruların yenilenmesi halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor. HATSU Genel Müdürlüğümüz temiz, sağlıklı ve yeterli suyu sağlamak için mücadele vermeye devam edecek” dedi.
“Karaçay Barajı nefes aldıracak”
İnsan sağlığına son derece zararlı ve 30-40 seneden beri içmesuyu iletimi görevini gören bu eski hatların yenilenmesi için 1800 km’ye yakın içmesuyu şebekesi döşeme çalışması yapıldığını aktaran HATSU Genel Müdür Vekili Mahmut Urhan, son yıllarda yaşanan yağış azlığına ve kuraklığa rağmen halkımızın susuz kalmaması için tedbirlerin alındığını ifade etti.
Hatay’ın nüfusuna ek olarak komşu ülke Suriye’deki savaştan dolayı 500 bine yakın Suriyeli misafir olduğunu ve onların da suyunu temin etme zorunlulukları olduğunu açıklayan Urhan, buna rağmen halkımızı mağdur etmeden temiz suyu temin etmek için gereken mücadelenin fazlasıyla verildiğini belirtti.
Karaçay Barajı’nın hizmete girmesiyle birlikte daha rahat nefes alacaklarını umut ettiklerini söyleyen Urhan, “HATSU olarak 30 Büyükşehir belediyesi arasında proje açısından en iyi belediye durumundayız. Halkımıza daha iyi hizmet etmekten başka bir derdimiz ve hedefimiz yok. Gerçekleştirilen sergiyle neydi ne oldu şeklinde mukayese etmeleri için paslı boruları ve döşediğimiz temiz boruları halkımızın görmesini istedik” dedi.