Kütüphanede bambaşka bir dünya var

26 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan ’54’ncü Kütüphaneler Haftası’ dolayısıyla ‘Yeni nesil kütüphaneler, yeni nesil çocuklar’ temasıyla gerçekleşecek olan etkinlikler İskenderun’da da İlçe Halk ve Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle start aldı.

İlçe Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü’nde düzenlenen törene, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Sahil Güvenlik Grup Komutanı SG Yarbay Çağın Taşkın, İskenderun 51’inci Ağır Bakım Komutanı Albay Ertan Ural, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Halim Öztaş, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul, ÇKD İskenderun Şube Başkanı Nermin Yıldırım Kara, İskenderun Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Keskin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İskenderun Şube Başkanı Neşet Turhan, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Bestami Beyazıt Bilgili, okul idarecileri, öğrenciler ve veliler katıldı.

“e-kitap hizmeti veren 81 kütüphaneden biriyiz”

Bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İskenderun İlçe ve Çocuk halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman, “Kütüphaneler 7’den 70’e toplumun tüm kesimlerine, her bir bireyine eşit şekilde imkân sunan, hayat boyu öğrenmeye katkıda bulunan kitapları bir anne şefkatiyle kucaklayan, kullanıcılarını bir aile ortamında hissettiren, kitapları ve kullanıcılarını koruyan ve kollayan kamusal bir alandır. Türkiye’de 1146 halk kütüphanesi hizmet vermektedir. İskenderun’da İlçe Halk Kütüphanesi ve şubesi ile İSTE Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi olarak hizmet vermekteyiz. Türkiye’de üyelerine, ‘E-Kitap’ hizmeti sunan 81 halk kütüphanesinden bir tanesi de kütüphanemizdir. Aktif üye sayımız 7 bin 584, ödünç alınan kitap sayımız 22 bin 891, kayıtlı kitap sayımız 35 bin 928’dir. Kütüphane kullanıcı sayımız ise 82 bin 169 kişiden oluşmaktadır” dedi.

“Kitaplarla haşır neşir değiliz”

Çocukluk yıllarında televizyonlarda bulunan tek kanalın TRT1 olduğunu ve o dönemlerde kitap okumaya daha çok vakit ayrıldığını dile getiren İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk ise, “Artık birçok 24 saat esaslı TV kanalı var. Günümüzün yaklaşık 4 saatini TV başında geçiriyoruz. Ancak internet ve özellikle cep telefonlarının akıllı olmasından sonra, bırakın kitap ile haşır neşir olmayı, aile bireylerini bile görme şansımız olmuyor. Böyle bir çağda kitap okumak ve kütüphanenin açık kalması kolay bir iş değil. Kitap okumak, zihinsel becerilerimizi ve zekâmızı geliştiriyor. Ayrıca bize apayrı bir ufuk açıyor. İskenderun İlçe Halk Kütüphanemiz bahçesiyle çok güzel bir yere sahip olmasına karşın, yenilenmesi gereken bir binaya sahip. Bu sebeple kütüphanemiz ile ilgili güzel şeyler düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

   

Yapılan konuşmaların ardından Araştırmacı Yazar Haşmet Kolağası, ‘Yeni nesil çocuklar, yeni nesil kütüphaneler’ konulu kısa bir konferans verdi.  Düzenlen tören sonunda yıl boyunca en çok kitabı okuyan okul öncesi, çocuk ve yetişkinlere de ödülleri takdim edildi.

2017-2018 yılı yetişkin kitap okuyucuları arasında en çok kitap okuyan Cengizhan Polat, Aylin Kurt ve Gökçe Gök’e ödül ve sertifikalarını İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk takdim etti.

Okul öncesi kitap okuyucusu ve Çocuk kitap okuyucuları olan Hiranur Taşni, İrem Kaçıra, İsra Naz Bağrı Yanık ve Görkem Günen’e ödüllerini İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Halim Öztaş ve İSTE Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi’nden en çok kitap okuyan okuyucular olan Mustafa Kemal Güreş, Betül Atlı ve Zeliha Doru’ya da ödüllerini İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol takdim etti.

Törenin ardından etkinlik kokteylle son buldu.

 

Bir cevap yazın