Hatay’ı Çanakkale Ruhu sardı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’ncü yılı dolayısıyla Hatay genelinde düzenlenen törenlerde vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı için can veren tüm şehitler saygı ve minnetle anıldı. Tarihimizin en büyük ve anlamlı zaferlerinden biri olan ayrıca tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirten destanı tarihin sayfalarına altın harflerle yazdıran Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümü münasebetiyle il merkezinin yanısıra, tüm ilçelerde törenler düzenlendi. Ata’ya çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenler, daha sonra okullarda düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Antakya

Antakya Şehitliği’nde düzenlenen törene, Hatay Valisi Erdal Ata başta olmak üzere bütün Hatay protokolü katıldı. Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalayan Hatay Valisi Erdal Ata Şeref Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz Şehitlerimiz; Türk Milletinin eşsiz mücadelesinin neticesi olan ve dünya tarihine “Çanakkale Geçilmez” dedirten destansı zaferin yıldönümünde manevi huzurlarınızdayız.  En güçsüz görüldüğü dönemde vatanı, dini ve istiklali söz konusu olduğunda Türk Milleti’nin neleri başarabildiğinin ispatı olan Çanakkale, bugün de ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan yapanların unutmaması gereken ibretlik bir derstir. Sizlerin mübarek canınız pahasına bizlere emanet ettiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’ne gerektiğinde aynı fedakârlık ve artan bir kararlılıkla sahip çıkacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacak başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Daha sonra beraberindekilerle birlikte Şehitliği gezerek karanfiller bırakan Vali Ata, şehit yakınları ile bir süre sohbet ederek onlara başsağlığı ve sabır dileğinde bulundu. Kuran-ı Kerim okunması ve şehitlerimizin ruhuna dualar edilmesinin ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı Antakya Kültür Merkezi’nde Osman Ötken Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen törenle devam etti.

İskenderun

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden tüm şehitlerimiz saygı, minnet ve dualarla anıldı.

Asri Mezarlığı’ndaki şehitlikte düzenlenen törende duygu ve hüzün dolu anlar yaşandı. Çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, saygı atışı yapıldı. İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk’ün şeref defterini imzalaması ve şehitlerin anısına dua okunmasının ardından, protokol üyeleri şehit mezarlarını ziyaret ederek mezarlara karanfil bıraktı.  Şehit aileleri ile yakından ilgilenen protokol üyeleri, daha sonra Belediye Kültür Sarayı’ndaki anma etkinliklerine katıldı.

Belen

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 103.Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde Belen’de hazırlanan program saat 09:00’da Belen Atatürk Parkı’nda Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Belediye Başkanı Adnan Vurucu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başlayan törenler, Saygı Atışı, Kaymakam Aydın’ın Şehitlik Defterini imzalaması ve İlçe Müftülüğü Vaizi Rıza TOZ’un dua okuması ile tamamlandı.

Bahçeşehir Koleji Konferans Salonu’nda devam eden etkinliklerde  “18 Mart” adlı oratoryo, “Çanakkale” adlı piyes, Çanakkale Savası video sunumu, “Çanakkale Destanı” adlı oratoryo, koro eşliğinde Çanakkale türküleri ile devam etti. Törende ayrıca, “Çanakkale Geçilmez” konulu şiir, resim yarışması, ortaokullar arası “En Son Kale Çanakkale” konulu öykü, Liselerarası “Bu Bir Destandır” konulu şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Günün anlam ve önemini yansıtan resim sergisinin gezildiği sırada misafirlere Çanakkale Savaşı’nda askerlerin tükettiği hoşaf-ekmek ikram edildi.

Arsuz

Eşi ve benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı olan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıl Dönümü, Arsuz’da da Kent Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve ilçe protokolünün katıldığı törenler daha sonra Gözcüler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde devam etti. Törenin ardından, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, protokol ve davetlilerle birlikte Karaağaç Mahallesi’ndeki Şehit Mezarlığı’nı ziyaret ederek, kabirlere çiçek bıraktı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen hain terör saldırısında canlı bombanın geçişini önleyerek kahramanca şehit düşen Arsuzlu Gümrük Muhafaza Memuru Umut Sakaroğlu’nu mezarı başında anan Kaymakam Sarı ve protokol üyeleri, daha sonra Şehit Sakaroğlu’nun ailesini ziyaret etti.

Bir cevap yazın