İskenderun’un yeşili tehdit altında!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İskenderun ve Arsuz gibi sahil kentlerinin adeta simgesi haline gelen palmiye ağaçlarının “palmiye kırmızı böceği” ile yok olma tehdidine karşı kapsamlı bir çalışma başlattı. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü öncülüğünde ocak ayında başlayan “Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadele Projesi” kapsamında Türkiye’de 3 milyon civarında olan palmiye ağacının zararlıdan temizlenmesi amaçlanıyor.

Tehdit Türkiye’ye Mısır’dan geldi

Proje koordinatörü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle uygulanmaya başlayan proje kapsamında, Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki Park Bahçeler Müdürlüğü personeline; bilgilendirme semineri düzenlendi.

Büyüköztürk,  turizm açısından büyük önem taşıyan ve bu nedenle de sahil kesiminde yoğun olarak yer edinen palmiye ağaçlarında tehdit oluşturan böceğin Türkiye’ye Mısır’dan giriş yaptığının tespit edildiğini söyledi.

Tek başına 9 kilometre uçabilen ve yaklaşık 360 yumurta bırakan zararlıyla mücadele kapsamında Adana’da 2010 yılında çalışma yaptıklarını ve başarı elde ettiklerini hatırlatan Büyüköztürk, palmiye varlığına sahip sahil illerinde mücadele çalışmasının tam anlamıyla yapılmaması nedeniyle bu zararlının yeniden tespit edildiğini ifade etti.

Şu anda sahil kesimindeki tüm il ve ilçelerde bu tehdidin ortaya çıktığını vurgulayan Büyüköztürk, “Palmiye kırmızı böceği nedeniyle ağaçlar ve doğa büyük tehdit altında. Şu anda böceğin giriş yerlerinde mücadelemizi yaparak Adana’yı koruyoruz ama diğer illerde böceği önlemezsek bu mücadelenin bir anlamı yok. Bu projeyi palmiye varlığına sahip tüm illerde yürüteceğiz. Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi tüm sahil bölgemizdeki illeri kapsayan projeyle ülkemizi bu böcekten kurtaracağız” diyerek, ortak ve koordineli mücadelenin önemine dikkat çekti.

“Erginler tuzaklara çekiliyor”

Zararlı böceğin yumurtadan çıktıktan sonra larva olarak gövdeye girdiğini ve buradan beslendiğini dile getiren Büyüköztürk, proje kapsamında palmiye ağaçlarına tuzaklar kurulduğunu söyledi.

Tuzaklar içerisinde dişi böceği çeken erkek zararlıya ait bir kokunun bulunduğunu vurgulayan Büyüköztürk, “Mücadele kapsamında önce tuzaklarla ergin böcekleri yakalayacağız ve popülasyonlarını tespit edeceğiz. Nerede ne kadar böcek var, nereden giriş yapıyor bunları belirleyip, giriş yerlerinde mücadelemizi yapacağız ki girişini önleyeceğiz. Girmişse yine tuzakların sayılarını arttırarak kimyasal mücadeleyle zararlıyı önlemeye çalışacağız” diye konuştu.

Büyüköztürk, projenin üç yıl süreceğini ve bu süre sonunda palmiyeleri bu zararlıdan temizlemiş olacaklarını sözlerine ekledi.

 

Bir cevap yazın