Suriye’den sonra istikamet Irak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Afrin harekâtı mayıs ayına kadar biter. Irak’ta da PKK’ya sınır ötesi operasyon olacak, Irak yönetimi ile birlikte yapacağız” ifadesi gündemdeyken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gelecek ay Irak ve Türkiye’nin bir zirvede buluşacağını açıkladı.

İki ülke arasında varılan uzlaşmaya göre, KEK (Karma Ekonomik Konsey) toplantısının ana başlıklarını güvenlik, ulaşım, çifte vergilendirme, tarife dışı engeller oluşturacak. İki ülkedeki DAEŞ tehdidi başta olmak üzere sınır güvenliği açısından PKK “yuvalanmalarına” karşı ele alınacak tedbirler masaya yatırılacak.

TBMM’de konuşan Tüfenkci, Irak ile gelecek ay Ankara’da yapılacak KEK toplantısında inşaat çalışması süren Ovaköy Sınır Kapısı’nın da görüşüleceğini belirterek, şunları söyledi:

“Uygun tarih olarak Irak tarafı ‘nisan ayının başı’ dedi. KEK gündeminde bir çok konu var. Ulaşımla ilgili, çifte vergilendirmeyle ilgili, tarife dışı engellerle ilgili, güvenlikle ilgili bir çok konu var. Güvenlikle ilgili. Orada her türlü DEAŞ tehditi var. PKK’nın orada yuvalanmaları var. Biz orada uluslararası ilişkiler ve ikili anlaşmalardan dolayı Kandil’e ve diğer terör örgütlerinin yuvalarına karşı operasyon yapıyoruz. Onları konuşacağız.”

Hatay’a 81 ilden gelen 5 bin esnaf ve sanatkâr yardım heybelerini Tüfenkci ile birlikte tırlara yükleyecek. Afrin’e yönelik insani yardımla ilgili bilgi veren Tüfenkci, “Terörden temizlediğimiz her beldeye gerek insani yardımlarla gerek sağlık ünitelerimizle zaten sivillere yönelik her türlü yardımı yapıyoruz. Afrin’e girmeden önce de sivillere yönelik insani yardımlarımızı yapıyorduk” dedi.

 

Bir cevap yazın