‘Bu muameleyi redediyoruz!’

CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu, CHP Samandağ İlçe eski başkanı İbrahim Aydoğan ile birlikte Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin gözaltına alındığı şafak operasyonu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında ifade özgürlüğünün altını çizdi.
CHP Hatay İl Binası önünde ilçe başkanları ve partililerle birlikte düzenlediği toplantıda gözaltına alınan siyasetçi ve sendikacıların serbest bırakılmasını isteyen Mullaoğlu, şafak vaktinde operasyon düzenlenmesi ve gözaltına alınmaları bir hukuk ve demokrasi ayıbı olarak değerlendirdi. OHAL rejiminin ülkeye ciddi zarar verdiğine değinerek, OHAL’in bir an önce son bulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Servet Mullaoğlu’nun açıklamasından önemli satırbaşları şöyle:

“Hatay, muazzam güzellikte bir çiçek bahçesidir”

Türkiye Cumhuriyeti ifade özgürlüğünü, anayasal güvence altına almış bir hukuk devletidir. Ülkemizin içinden geçtiği bu hassas süreçte, ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasını gerektirmemektedir. Tam aksine ifade özgürlüğünün en iyi bir şekilde ifade edilmesine hassasiyet gösterilmelidir. Bu hem demokratik olgunluğun ve içinden geçtiğimiz hassas sürecin de gereğidir. Hatay, muazzam güzellikte bir çiçek bahçesidir. Bu güzel bahçenin içinde bulunan her çiçek emsalsiz güzelliktedir. Burası Türkiye’nin özetidir. Herkes birbirinin inançlarına, etnik kökenine, yaşam biçimine ve düşüncelerine saygı gösterir. İlimizin bu özelliği bütün dünyaya örnek teşkil etmekte ve bu özelliğinden dolayı hepimiz ilimizle gururlanmaktayız.

“Bu muameleyi redediyoruz”

Hatay’da daha önce de zor günler geçirdik. Biz zor günlerimizi birbirimiz dışlayarak değil, daha fazla birbirimize sahip çıkarak atlattık. O dönemlerdeki ilimizin mülki amirleri ve kolluk kuvvetleri de bütün guruplarla diyalog kurarak, sorunları birlikte aşmamıza yardımcı olmuşlardı. Çünkü Hatay’ın ruhunu anlayan her yönetici, buradaki zor süreçlerin, ancak diyalog yoluyla aşılacağını çok iyi bilir. Kolluk Kuvvetlerinin sadece basın açıklaması yapan insanlara terörist muamelesi yaparak, evlerinin şafak vakti basılmasını asla kabul edemeyiz. Hele vatanperverliğinden çok emin olduğumuz partimizin bir önceki Samandağ İlçe Başkanının terörist muamelesi yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir! Bu muameleyi kınıyor ve reddediyoruz!

“Sorunlara, devletin sopasıyla değil, şefkatli elleriyle yaklaşılmalı”

Kolluk kuvvetleri bu muameleleriyle kamu yararına uygun davranmamaktadırlar. Kolluk kuvvetlerinin ‘Devletin sopasıyla’ değil, ‘Devletin şefkatli elleriyle’ sorunlara yaklaşması bir zorunluluktur. Ancak ve ancak çözüm üretmekte aciz olan yöneticiler, kaba kuvvete başvururlar. Bu nedenle yöneticilerin sorun değil, çözüm üretmeleri bulundukları makamın gereğidir. Bunun içinde en önemli ve etkin yöntem de diyalogdur. Şüphesiz ki kamu düzenini korumakla yükümlü olan görevliler, suç işlenmesi durumunda yasal yetkilerini kullanacaklardır. Ancak şiddet, nefret, hukuka ve ahlaka aykırı olmadığı sürece her düşüncenin ifade edilmesini sağlamakta kolluk görevlerinin görevinin olduğu unutulmamalıdır.

“Ölçülülük ilkesine aykırı”

İfade özgürlüğü çerçevesi içerisinde kalan basın açıklamaları nedeniyle siyasetçilere ve sendikacılara, şafak vaktinde operasyon düzenlenmesi ve gözaltına alınmaları asla kabul edilemez bir hukuk ve demokrasi ayıbıdır. Yapılan basın açıklamalarında, basın metninin suç unsuru taşıdığına dair şüphe olması halinde bile şafak vaktinde operasyon düzenlenmesi; Hukuk Devletinin en temel İlkelerinden olan ‘Ölçülülük İlkesine’ açıkça aykırıdır. Kolluk Kuvvetlerimizin Hatay’ın hassasiyetlerini de nazara alarak, eylem ve işlemlerinde ‘Ölçülü’ davranması gerekmektedir.

“OHAL sonlandırılmalı”

OHAL, Hukuk ve adalet mekanizmasının işleyişini özgürlükler aleyhine olumsuz olarak etkilediğini görmekteyiz. Bu vesile ile de ülkeye ciddi zarar vermeye başlayan OHAL rejiminin bir an önce sonlandırılmasına ve ülkemizin normalleşmeye ihtiyacı vardır. Hukuka ve demokratik işleyişe aykırı olarak şafak vaktinde yapılan ev baskını ve göz altıları şiddetle kınıyoruz. Gözaltına alınan siyasetçi ve sendikacıların derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.”

https://www.facebook.com/servet.mullaoglu/videos/980913775395395/

 

 

Bir cevap yazın