Savaşın gölgesindeki Hatay’ı anlattı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ulusal Kanal’da Deniz Çağlayan’ın sunduğu ‘Ulusal Özel’ programının canlı yayın konuğu oldu. Kentteki birliktelik ve kardeşliğin nasıl korunduğu sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “Kentin refah ve huzuru için ilçe belediye başkanlarımız, stk temsilcilerimiz ve kanaat önderlerimiz ile toplantılar yaptık. Bu süreçte en doğru adım beraberce hareket etmek, kentimiz yararına planlar yapmaktı. Halkımızla birlikte sağduyumuzu hiçbir zaman yitirmeden bugünlere gelebildik. Kimsenin bu birlik ve beraberliği bozmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“Psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda etkilendik”

Suriye’de yaşanan savaş ortamının Hatay’ı olumsuz yönde etkilediğini anlatan Başkan Savaş,” 6 buçuk yıldır komşu ülkemizde yaşanan savaşın gölgesinde kalan bir şehiriz. Savaştan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda çok etkilendik. Ama Hatay’da huzurumuz hiç bozulmadı. Çünkü insanlarımızın birbirlerine bakış tarzları hep aynıydı. Savaş bittiği zaman misafirlerimizi kendi ülkelerinde daha mutlu olacağını düşünüyor ve kendi ülkelerine gitmelerini bekliyoruz” dedi.

“Hatay Halkı ve belediye olarak harekâtı destekliyoruz”

Afrin Harekâtı hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “Suriye’de Zeytin Dalı Operasyonu’nu Türk milleti ve devletimiz nasıl destekliyorsa Hatay Halkı ve belediye olarak biz de bu harekatı destekliyoruz. Afrin Operasyonu ilk başladığında sınırdan askerlerimizi Mehteran Takımı’mız ile yolcu ettik. Belediye olarak da Mehmetçiklerimizin sınır bölgesinde ulaşımlarını da daha rahat ve güvenli şekilde gerçekleştirmeleri için çalışmalar gerçekleştirdik. İş makinelerimiz her zaman devletimizin ve ordumuzun emrinde. Devletimiz de ordumuz da kutsal bir görev yapıyor. Mehmetçiklerimiz sınır bütünlüğümüzü ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak için orada mücadele ediyorlar. Terör odaklarını oradan bertaraf ettikten sonra askerlerimiz evlerine sağ salim döneceklerdir. Dış mihraklar Hatay’ı ayrıştırmak isteseler de asla emellerine ulaşmayacaklardır. Bizler Hatay Halkı olarak her ne kadar heterojen bir yapıya sahip olsak da homojen düşünceye sahibiz. Hepimiz Türk Bayrağı’nın altında mutluyuz ve gururluyuz. Her zaman devletimize ve bayrağımıza saygı ile baktık. Bundan sonra da böyle olacak” ifadelerine yer verdi.

“15 ülkeye ihracat yapamıyoruz”

Zeytin Dalı Harekatı’nın kente olan etkileri ve ekonomik anlamdaki sorunlar konusunda bir takım açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş, “Bu süreçte devletimizden maddi destek istemedik. Milli görev olarak gördük ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Biz millet olarak bütünleşmeyi savunuyoruz. Bütünlük bozulursa ve ekonomiyi geliştirecek insanlarımıza sahip çıkamazsak güçlü ordumuz kalıcı olmaz. Hatay olarak en çok psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadık. Türkiye’de en çok savaşın komplikasyonlarına maruz kalan şehir Hatay’dır. Sınırdaki problemlerden dolayı yıllardır 15 ülkeye ihracat yapamıyoruz. Bunların yanı sıra kentimize olan yatırımlar da durma noktasına geldi. Türkiye’de nüfusa oranla en fazla Suriyeli göçmen sayısı Kilis’in ardından Hatay’dadır. Bu sebeplerden dolayı ekonomik anlamda çok sığlaştık. 2012 yılında ticaret hacmimiz 6 buçuk milyar Dolar iken 2016 yılının sonunda 4,3 milyar Dolar’a kadar düştü. Bunlarla beraber kentimize gelen teşviklerin az olması istihdamı etkileyerek vatandaşlarımızın hem psikolojik hem de ekonomik anlamda sıkıntı yaşamasına neden oldu. Sosyo-ekonomik gelişmiş şehirler arasında da gerileyerek 58. sıraya düşmüş durumdayız. Bu durumlar sadece benim derdim olmamalı. Şehrimizi temsil eden milletvekillerimiz ve devlet büyüklerimizin de bu konuyla alakalı bir çaba sarf etmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.

“Birbirimize tebessüm etmekten uzağız”

Suriye ile işbirliğinin önemine değinen Başkan Savaş, “Devletlerarasında menfaat ilişkisi vardır. Devlet olarak kendi menfaatimizi ön planda tutarak her şeyi konuşmamız lazım. Devletlerarasında kin ve nefretin kalıcı olmaması lazım. En gergin anda bile barışabilecek durumda olunması lazım. Ortadoğu’daki savaş tüm coğrafyayı ilgilendiriyor. Herkes satranç oynuyor ve akıl yarışları yapılıyor. Artık milenyum çağındayız, yenilenebilir enerjilerden, yapay zekâdan bahsediyoruz. Biz bu durumun çok gerisindeyiz. Birbirimize tebessüm etmekten uzağız. Bu savaşın bizi birleştirmesi lazım, herkesin bu duruma devlet adamı gibi bakması lazım, sonra belediye başkanı gibi en son da siyasetçi gibi bakması lazım. Başka türlü birbirimizi anlayamayız ve ülke için hiçbir şey üretemeyiz” açıklamasında bulundu.

“Devletimizin sıcak elini Hatay’da görmek istiyoruz”

Devletin sıcak elini Hatay’da görmek istediklerini anlatan Başkan Savaş, “Biz kendi küllerimizden doğmak istiyoruz. Turizm, taşımacılık ve tarım ile ilgili önemli projeler gerçekleştirdik. Şu anda da bir kooperatif kuruyoruz. Hatay’ın yöresel ürünlerini, doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştıracağız. Hatay’ın eşsiz yemek kültüründe Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mutfağının harmanı var. Bu özelliklerimizi dünyaya tanımak için yıllardır mücadele veriyoruz. Önce EXPO 2021’i Çin ve Avusturalya ile yarışarak aldık. Ardından da UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanını aldık. Tüm bu başarıları kendi çabamızla elde ettik ve bize hiç kimse yardım etmedi. Hiç kimse de bize teşekkür etmedi. Şimdi de HADO adlı dev bir projemiz daha var. Bu proje ile Akdeniz’e açılmak istiyoruz. Savaş bittiğinde Hatay’ın kendine yetebilir bir durumda olması lazım” dedi.

“Başkan Savaş, Hatay’ın birleştirici gücü”

Başkan Savaş’ı medeniyetler şehri Hatay’da birleştirici güç olarak gördüklerini belirten Ulusal Kanal Genel Müdürü Mustafa Kaya da,” Hatay’da belediye başkanlığı yapmak ateşten gömlek demektir. Türkiye, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür borçlu… Çünkü Başkan Savaş, Hatay’da hep birleştirici gücü ile anılan bir insan. Bizler Ulusal Kanal olarak da kendisine teşekkür ediyoruz. Savaş ortamında en büyük acıyı ve sıkıntıyı Hatay yaşadı. Ve Suriye’den gelen misafirlerden dolayı da bayağı zor zamanlardan geçti” dedi.

Bir cevap yazın