Ankara’dan, bölgeyi iyi bilen isim konuştu

Hatay Valiliği yaptığı dönemde il genelindeki başarılı ve titiz çalışmalarıyla iz bırakan şimdiki Ankara Valisi Ercan Topaca, Hatay, Zeytin Dalı Harekatı, terörle mücadele ve uyuşturucu konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Hatay’da görev yaptığı 3 yıllık süre zarfında bölgeyi yakından tanıyan bir isim olarak Zeytin Dalı Operasyonu’nun önemine değinen Vali Topaca, terörün kaynağında kurutulmasıyla Türkiye’nin rahat bir nefes alacağını belirterek, 80 milyonun bu harekatın arkasında olduğunu ifade etti.

Afrin’i terör örgütlerinin beslendikleri ve desteklendikleri yer olarak tanımlayan Vali Ercan Topaca, “Terörün kaynağının kurutulması önemli. Afrin Operasyonu da terörle mücadele konusunda ülkemizin son dönemlerde yaptığı en önemli operasyonlardan biridir. 2014 ve 2017 yılları arasında Hatay Valiliği yaptım. Amanos Dağlarındaki terör unsurlarını bir türlü temizleyememiştik. Çünkü, teröristlerin beslendikleri ve desteklendikleri yer sınırın öbür tarafındaki Afrin’di. Sınırın doğal özelliklerinden de yararlanarak karşıdan ciddi destek sağlanıyordu. PKK/PYD terör örgütü sınır hattında kendine uygun bir alan bulmuştu. Şehirlerimizin güvenliğini tehdit eden kişiler Afrin’den geliyordu. Afrin Operasyonu, terörü merkezinde ve kaynağında yok etme açısından ülkemiz için çok ciddi bir çalışmadır. Orada terörü yok edince Ankara ve İstanbul’da rahat olacağız. Bütün milletimiz, 80 milyon bu harekatın arkasındadır. Ankara’daki terörle mücadelenin bundan bağımsız olduğunu söylemek mümkün değil. Oralarda bunların tepesine bindikçe bunlar tepki vermek isteyecektir. Buna karşı da tedbir alacağız” dedi.

“Uyuşturucu terörün finansmanı”

Uyuşturucunun terörün en önemli finansmanı olduğunu belirterek, bu konuda milli mücadele ruhuyla hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Topaca, “Günümüzde devletlerin ve toplumların en önemli sorunlarının başında uyuşturucu geliyor. Çünkü uyuşturucu ticareti ile terörist faaliyetler arasında çok güçlü bir bağlantı var. Terörün finansmanında en önemli kaynak uyuşturucudur. Devletimizin uyuşturucu ile mücadeledeki temel önceliği çocuklarımızın ve gençlerimizin bu illetten uzak tutulmasıdır. Ancak, ne kadar kişi tutuklanırsa tutuklansın, bu kârlı ticareti birilerinin devam ettirmeye çalıştığını, uyuşturucunun ticaretini ve dağıtımını bir şekilde yapma arayışı içerisinde olduklarını görüyoruz. Dolayısıyla sadece bu işin ticaretini yapan, dağıtan veya kullananlarla yapılacak mücadele ve bunların sürekli denetim altında tutulmasının yetmediğini gördük. Bu mücadelede bunun kaynaklarını da kurutmak gerekiyor. Nerede üretiliyorsa, hangi güzergahlardan geliyorsa buralarda da tedbir alınması gerekiyor. Hükümetimizin hazırladığı ‘Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ var. Uyuşturucu kullanımı, daha çok varoşlarda ve şehrin gelişmemiş bölgelerinde, evlerin üst üste ve dar sokakların olduğu yerlerde yoğunlaşıyor. Alımı, satımı, saklanması, kullanımı buralarda daha çok görülüyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın talimatları oldu. Metruk bina ve iş yerlerinin olduğu bölgelerde, belediyemiz ile işbirliği yaparak uyuşturucu ticareti yapan kişilerin yuvalandığı, uyuşturucuyu sakladıkları veya uyuşturucu kullandıkları binaları yıkıyoruz. Risk sıralamasına göre okullarımızda ve okullarımızın çevresinde önemli tedbirler alıyoruz. Bu işi yapanların okulların çevresine gelip gitmesine ve o faaliyetleri yapmalarına mâni olacak tedbirleri alıyoruz. Bu konuda parklarda, umuma açık alanlarda, kahvehane ve benzeri yerlerde sıkı tedbirler alıyoruz. Çok sık asayiş uygulaması ve denetimler yapıyoruz. Anne ve babalar da çocuklarını dikkatli bir şekilde takip etmeliler. Şüpheli bir durum varsa, polis ve okul idaresi ile bu bildiklerini paylaşmalıdırlar. Anne ve babanın katkısı olmadan uyuşturucu ile mücadeleyi kazanmamız mümkün değildir. Uyuşturucu ile mücadele sadece polis ya da okul idaresine havale edilecek kadar basit bir mücadele değildir. Zor bir savaş ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla, uyuşturucu ile mücadele, ilgili herkesin destek olması gereken, adeta milli mücadele ruhuyla hareket edilmesi gereken bir mücadeledir. Karşımızdaki düşman ve gruplar çok sinsi ve kararlı. Çünkü çok ciddi kârlar var. Çok kolay para kazanıyorlar. Ayrıca, çok kolay kandırılabilecek ve kullanılabilecek bir kitle var” diyerek, uyuşturucu ile mücadelenin önemine dikkat çekti.

 

Bir cevap yazın