Akdeniz’e kuraklık alarmı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, kuraklığa bağlı olarak 2018’de tarım ürünlerinde önemli ölçüde verim kaybı olacağını ve kuraklıktan en çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin etkileneceğini söyledi. Türkiye genelinde, son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığına dikkat çeken Güngör, kuraklığın dünyayı bekleyen 3 büyük tehlikeden biri olduğunu dile getirdi.
Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışlar yağmaması ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin kuraklık için alarm sinyali verdiğini ifade eden Özden Güngör, “Dünyadaki iklim değişikliğinin yansımaları Türkiye’de de olacak. Nitekim 2015 Paris Anlaşmasının Türkiye ile ilgili raporda, ülkemizde son 5 yıldan sonra yani bu süreç içerisinde kuraklık tehlikesinin baş göstereceği söyleniyor. En fazla göstereceği alanlar Adana, Antalya, Şanlıurfa, Hatay yani Güney ve Güneydoğu Anadolu ağırlıklı. Tabi bu Ege Bölgesinde de kendisini kısmi olarak gösterecek. Çok büyük çaplı değil ama orada da kendini gösterecek. İklim değişikliğinden hiç etkilenmeyecek olan bölge ise Karadeniz. Orada da yağışlar meydana geleceği raporlarda belirtiliyor” derken, kuraklığa bağlı olarak üretimde de azalmalar meydana geleceğini vurguladı.

“Suyumuzu çok dikkatli kullanmalıyız”
Kuraklık önlemleri kapsamında suyun çok dikkatli kullanılması gerektiğini söyleyen Özden Güngör, “Biz, su zengini bir ülke değiliz. Basınçlı sulama sistemlerine önem vermemiz lazım. Mevcut olan suyumuzu tarlalara çok harcamamamız lazım. Daha bilinçli sulama, üretimimizde ürün desenlerini kuraklık yaşayacak bölgelerde ona göre seçimlerimizi yapmamız lazım. Tabi kuraklıktaki tehlikeler bunlar. Bunun dışında da bitkisel zararlar ve hastalıklar yönünden de değişimler olabilir. Mevcut olan hastalıklar ve zararlar değişir. Kuraklık ortamında farklı veya Türkiye’de olmayan hastalıklar ve zararlar ortaya çıkabilir. İnsan sağlığı bakımından büyük bir risk oluşturur. Farklı hastalıklarla karşı karşıya kalınabilir. Devletlerin bu tarz konularda planları olması lazım. Bununla ilgili projeler geliştirmesi lazım.”

 

Bir cevap yazın