Her 13 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Tülin Durgun Yetim, sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de başta gençler olmak üzere herkesi etkileyebilen bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Dünyada her 13 saniyede 1 kişinin sigara sebebiyle öldüğüne dikkat çeken Yetim, özellikle gençlere uyuşturucu, sigara ve alkolden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Amacının sağlıklı bir nesil ve toplum yaratmak olduğunu dile getiren Yetim, “Önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımında artış gözlenmektedir. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler bağımlılık yapan sağlık yönünden zararlı olduğu gibi toplumsal huzuru bozan problemlere ortam hazırlamaktadır. Zararlı maddeleri kullananların bağımlılıklarından kurtulabilmeleri için Sağlık Bakanlığı çalışmalar yaparak söz konusu alanlarda hizmet veren merkezler oluşturmaktadır. 9 -17 yaş arası gençlerin yüzde 16’sı sigara, yüzde 11’i alkol, yüzde 2,9 uyuşturucu kullanmaktadır. Araştırmalarda dünyada yaklaşık 184 milyon kişi uyuşturucu bağımlısı açıklanmıştır. Cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, trafik kazaları gibi suçların yüzde 80 sebebi uyuşturucu ve alkoldür. Türkiye’de, sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için her yıl 8,5 milyar dolar harcanmaktadır. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi, dünyada her 13 saniyede 1 kişi sigara sebebiyle ölmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 sayılı yasayla beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır” dedi.

Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Tülin Durgun Yetim, “Özellikle ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi, karaciğer harabiyeti, ülser, siroz ve felç gibi birçok hastalığın sebebi madde kullanımıdır. Böyle zararlı alışkanlıkları bırakın gitsin, sağlığınızı koruyun” diye konuştu.

 

Bir cevap yazın