8 bin barış fidanı dikildi!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından Arsuz’un Harlısu Mahallesi’nde zeytin fidanları törenle dikildi. Orman köylülerine gelir getirilmesi kapsamında 8 bin adet fidanının toprakla buluştuğu törene TBMM İdare Amiri ve AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Orman Genel Müdürlüğü Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve eşi Emine Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz ve İskenderun Orman İşletme Şefleri ve daire müdürleri ile köylüler katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Hatay’da 21 adet orman köyünde 193 hektar alanda çalışmalar yapıldığını belirterek, bu alanlara 30 bin 172 adet zeytin, 2 bin 300 adet ceviz, 2 bin 800 adet badem, 20 bin adet fıstıkçamı, ve 3 bin 500 adet alıç aşılaması yapıldığını ifade etti.

Harlısu Mahallesi’ne ise 25 hektar alana 8 bin adet zeytin fidanı dikimi yapıldığını söyleyen Altındaş, “Arsuz genelinde 11 köye 115 hektar alana Gelir Getirici Tür Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında toplamda 44 bin adet fidan dikimi yapılaca. Proje kapsamında ekilen fidanların bakımı 3 yıl boyunca Orman İşletme ekipleri tarafından yapılacak, daha sonra 49 yıllığına ihtiyaç sahiplerinin faydalanması sağlanacak”

“Hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim”

Dünyadaki bitki türlerinin yüzde 80’inin Amanos Dağlarında yetiştiğini ifade eden AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, “Çocukken hep hayalimdi. Buralar boş kalacağına köylüye verilsin, zeytin, ceviz, alıç ekilsin.. Gelir getirici ürünler ile buralar ekilse hem ülke ve hem de bölge ekonomisine katkı verilse, bundan kim kaybeder? 200 – 300 milyon dolarlık ceviz ve 400-500 milyon dolarlık badem ihracatı yapıyoruz. Diğer taraftan da bu boş arazilerimiz var. İş yapmak üretmek isteyen vatandaşımız var. Bu ikisini bir araya getirip hem cari açığımıza katkı sağlayacağız, hem paramızı ülkemizde kalmasını sağlayacağız, hem de vatandaşımızın gelir seviyesini yükselteceğiz. O yönden çok önemli bir proje ve hayata geçirdik” dedi.

“Bir taşla iki kuş vuruyoruz”

Gerçekleştirilen projeler ile vatandaşın gelir getirici desteklemeler, ORKÖY desteklemeleri ya da kesim artıklarından faydalandırılması yönünde orman köylüsüne sağlanan desteklerin çok önemli projeler olduğunu ifade eden Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ise, “Bugünkü proje ile aynı zamanda bir taş ile iki kuş vuruyoruz. Bozuk orman alanlarımızı hem ağaçlandırmış oluyoruz, hem de orman köylümüze bunları teslim ederek, bakımını, korunmasının sağlanmasını ve gelirlerinden faydalanmalarını sağlamış oluyoruz” dedi.

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, projenin Harlısu Mahallesi ile sınırlı kalmayıp ilçedeki diğer 11 mahalleye de uygulanacak olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Köylülere sertifikaların dağıtılmasının  ardından, Harlısu Okulu öğrencileri protokol ile birlikte fidanları toprakla buluşturdu.

 

 

Bir cevap yazın