Bu konuşmalara gel de şapka çıkarma

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Cemaat Başkanı Can Teymur, Kilise Yönetimi ve Kilise Ruhani Lideri Dimitri Yıldırım, Noel Bayramı dolayısıyla bayram tebriklerini kabul etti. Papaz Dimitri Yıldırım ile İskenderun İlçe Müftüsü Mehmet Taştan’ın yanısıra, İskenderun Esnaf Odaları Birlik Başkanı Uğur Fırat ve Esnaf Oda Başkanları ile Marder İskenderun Şube Başkanı Salih Bayar’ın biraraya geldiği ziyaretler ilçedeki mevcut hoşgörü ve birlikte yaşam rüzgârını estirmenin yanısıra, örnek görüntüler oluşturdu. Tebriklerin Kilise Salonu’nda kabul edildiği bayram ziyaretinde birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verilmesinin yanı sıra farklı dinler ve inançların buluşmasıyla da dinlerin kardeşliği adına ortaya muhteşem tablo çıktı.

“Bütün kitapların hak ve gerçek olduğuna inanıyoruz”

Gerçekleştirilen ziyarette tüm Hıristiyan Âleminin Noel Bayramı’nı kutlayan İskenderun Müftüsü Mehmet Taştan, “Allah’tan bir ruh olan Hz. İsa’nın doğum günü sayılan Noel Bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Bu kapsamda sevgili dostlarımızı ziyarete geldik. Onların bayramlarını, doğum günlerini paylaşmaya geldik. Cenab-ı haktan gelen semavi bir diniz. Bütün kitapların hak ve gerçek olduğuna inanıyoruz. Hz. İsa’nın da Allah’ın bir mucizesi olduğunu, Hz. Adem’in annesiz, babasız dünyaya gelişi gibi, Hz. İsa’nın da babasız doğumuna iman ederiz. Bu yüzden temelde birleştiğimiz, temelde kaynaştığımız insanlarla bir arada olmak, bizlerin görevidir. Bu noktada hoşgörünün, birlikte yaşamanın en güzel örneklerinin verildiği Hatay’da ve özelinde İskenderun’da güzelliklere imza atıldığını ve devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Birlik – beraberliğimiz daim olsun”

Konuşmasında Kudüs ile ilgili önemli açıklamalar yapan Müftü Taştan, “Cenabı hakka şükrediyoruz; insanlar birlikte oldukça bir takım yanlışlar da düzelebiliyor. Bunun en bariz örneği Kudüs meselesinde ortaya kondu. Tabiri caizse bir aklı evvelin imzasıyla karışmak üzereyken dünya, tüm dinlerde mukaddes sayılan Kudüs’ün 128 ülke tarafından imzanın reddi anlamına gelen bir birliktelikle oylanması bunun en güzel örneği oldu. Rabbimize şükrediyoruz, milli birlik ve beraberliğimiz daim olsun diliyoruz. Allah eksikliğimiz ve kusurumuzla beraber birlikte yaşamayı bize lütfetti. Allah hepimizi kazadan, beladan ve düşmanlıktan korusun” diye konuştu.

“Dilimiz, dinimiz ne olursa olsun bir noktada birleşiyoruz”

Bayramların birlik, beraberlik ve sevgiyi taçlandıran en güzel günler olduğunu söyleyen İskenderun Esnaf Odaları Birlik Başkanı Uğur Fırat ise, “Az önce güzel bir şey söyledi Sayın Müftümüz; ‘Dilimiz, dinimiz ne olursa olsun bir noktada birleşiyoruz.’ Tabi o nokta rabbin Allah’ımızın birleşme yeridir. Ne olursa olsun Allah’ımız bir. Kardeşliğimiz, birliğimiz ve beraberliğimiz her zaman daim olacak. Bu birlikteliği bozmaya da kimsenin gücü yetmeyecek” şeklinde konuştu.

“Vatanın en güzel köşesinde güzellikleri paylaşıyoruz”

Gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaat Başkanı Can Teymur ise, “Değerli ağabeyimiz, İskenderun İlçe Müftümüz Mehmet Taştan Beyin, İskenderun Esnaf Odaları Birlik Başkanımız Uğur Bey ve esnaf oda başkanlarımız ile Mar-der İskenderun Şube Başkanımız Salih Bey’in gerçekleştirmiş olduğu bayram ziyareti bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bunu her vesilede ve her ortamda söylemek benim için bir onurdur. Gerçekten müftümüzün de dediği gibi çok müstesna bir bölgede, vatanımızın en güzel köşesinde yaşayan Hıristiyanlar olarak, bütün inançlarla, bütün kardeşlerimizle birlikte aynı güzellikleri paylaşmış olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Yüce Rabbimizden dileğimiz, bu birlikteliğimizi ve kardeşliğimizi daim etmesidir” dedi.

 

“Bu dünya hepimize yeter”

Kudüs’le ilgili aklıselim düşüncelerin galip geldiğini de anlatan Can Teymur, “Elbette ki bizler için olduğu kadar bütün dinler için kutsal sayılan Kudüs, Kudüs’teki Kıyam Kilisesi, yanı başında olan Mescidi Aksa Camii ve Allah-u Ekber Ezan-ı Şerifimize duyduğumuz kutsiyet ve sevginin, sizlerin bizlere duyduğu sevgi ile aynı değerde olduğunu ifade etmek isterim. Bu mübarek topraklar elbette ki rencide edilmemesi, incitilmemesi gereken, insanlığın sembolü olan yerlerdir. Çok mutluyum ki; Kudüs için alınan kararlarda aklıselim düşünceler tüm dünyada galip gelmiştir. Toplumlar bu değerlere sahip çıkmışlardır. Bu dünya hepimize yeter, bütün insanlığa yeter. Rabbimiz bu dünyada yaşayan bütün canlılara her türlü imkânı sunmuştur. Bizim yiyeceğimiz bir ekmek ve hepimiz bu dünyada misafiriz. Ama en önemli şey bizden sonraki nesillere bu yaşadığımız mutluluğu, birlik ve beraberliği miras olarak bırakabilmektir” açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından İskenderun Esnaf Odaları Birlik Başkanı Uğur Fırat tarafından, esnaf oda başkanları adına İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaat Başkanı Can Teymur’a çiçek takdiminde bulunuldu.

 

Bir cevap yazın