Hatay’a renk katan yarışma

Hatay Büyükşehir Belediyesi ile TAŞPAKON işbirliğiyle Antakya’da ilk kez ‘Malzeme Bizden Marifet Sizden’ sloganıyla düzenlenen ‘Yöresel Yemek Yarışması’ renkli görüntülere sahne oldu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO) tarafından gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görülen Hatay mutfağını dünya çapında üne kavuşturmak, lezzetlerinin tanınmasına ve tüketiminin artmasının yanısıra farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen yarışmaya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ve çok sayıda Hataylı katıldı.

26’ncı gastronomi şehri unvanı ile Hatay’ın 15 ilçesinin de altın bilezik sahibi olduğunu söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın marka değerini yükseltecek çalışmalara imza atarken, bunun ekonomiye de katkı sunacak geri dönüşler sağlaması için çalıştıklarını ifade etti.

   “Hatay’ı birlikte hak ettiği yere taşıyacağız”

Belirli aralıklarla gastronomi ile ilgili etkinlikler düzenleyeceklerini anlatan Başkan Savaş, “Hatay,zengin mutfağı ve Medeniyetler Şehri olmanın sofrasına kattığı kadim birikimle UNESCO’nun Gastronomi Şehri olma unvanını haklı bir şekilde kazandı. Annelerimizin, ninelerimizin, teyzelerimizin yaptığı yemeklerin özü ile lezzetini korumaya ve kalıcılığını sağlamaya çalışıyoruz. Şehrimizin değerlerini bilmek değil, değerlerini bütün insanlara tanıtmak ve şehrin kalitesine katkı sağlamak için bir olmamız lazım. Bir olurken de bu şehre güzel bir gelecek hazırlamamız lazım. Bunu hep birlikte yaparsak daha değerli olur. Bugün de hep birlikte bunu yapıyoruz. Bundan sonra da bunu yapmaya devam edeceğiz. Ekşi aşı ve oruk yapan 36 ayrı ekip, her biri 3 kişi. Bunlardan ilk üçüne para ödülü dağıtacağız. Ama hiç biri bu paranın peşinde değil, Hatay’da en güzel ekşi aşı ve oruğu yapan ekip olmak her şeyin üzerindedir. Çok güzel haberlerimiz var size, bizi izlemeye devam edin. Ama şimdi sırası değil” dedi.

“Hataylılar, nergis çiçeği gibi capcanlı”

‘Can boğazdan gelir’ sözünü hatırlatarak, lezzetli yemeklerinin Hataylılara da can kattığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ise,  “Hataylılar sizleri CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevgi ve saygılarıyla selamlıyorum. Hatay; hoşgörü şehri iyi ki varsınız. Atatürk’ün emanet ettiği gözde şehri Hatay’ın neden bu kadar çok sevildiğini bir kez daha anladım. Hatay ve Hataylılar şu elimdeki nergis çiçeği gibi hep canlı ve hep bir mutluluk veriyorlar. O kadar canlı bir şehir ki; nedendir acaba dedim. Hoşgörülü, canlı ve sıcak derler ya, can boğazdan gelir derler ya meğer sizin yemeklerinizde çok güzelmiş, size can katıyormuş. Ben hayatımda bu kadar güzel yemekleri olan bir şehir görmedim. 26 ilden biri olmuş Hatay dünyada. Bana kalırsa Hatay hepimizin bir numarasıdır. Biz sadece yemekte değil, yüreğimizin aydınlığında gelecek nesile ışık tutmada da bir numara olacağız. Hatay’dan Edirne’ye, Kars’tan Muğla’ya hep birlikte Türk bayrağını ilelebet sallandıracağız. Çünkü bizler mücadelemizi Kuvay-i Milliye’den, irademizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten alan nesilleriz. Hataylılar, Cumhuriyeti burada sizlere emanet ediyoruz. Hatay’ı size, Türkiye Cumhuriyeti’ni de CHP’nin sizler gibi neferlerine teslim ediyoruz” diyerek, yarışmacılara başarılar diledi.

Başkan Savaşa teşekkür

CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ise, Hatay’ın artık sadece medeniyet ve hoşgörü şehri, gastronomi ve mozaik şehri olarak da tanındığını ifade ederek, “Hatay dünyanın 26 şehrinden biri seçiliyorsa, EXPO’YA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORSA, bugün huzur varsa, insanlar istedikleri gibi misafirimiz oluyorsa bun da  Lütfü Savaş’ın belediye başkanı olması ve CHP’nin bir büyükşehir belediye başkanı olmasının payı büyüktür. Çünkü, Hatay’daki savaş algısını yaptığı girişimlerle yıkmıştır. Kendisine hepinizin huzurunda Hatay’a yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, farklı medeniyetlerin izini taşıyan Hatay mutfağının yöresel tatlarından ekşi aşı ve oruk (içli köfte)  yemeğini yapan kadınları ziyaret ederek, başarılar diledi. Yemekleri beceri, sunum ve lezzet olarak değerlendirilecek olan yarışmaları ziyaret eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Nazan Savaş, yarışmacılarla birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’a ekşi aşının yapımını anlattı. Antakya Saray Caddesi’nde, TAŞPAKON jürisinin beğenisine sunulacak olan yemeklerin ardından birinciye 1.500 TL, ikinciye 1000 TL ve üçüncüye 500 TL’lik para ödülü takdim edilecek.

 

 

 

 

Bir cevap yazın