Hatay için ‘Cankurtaran’ tespitler

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Hatay İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, Hatay ile ilgili önemli tespitlerini ve gözlemlerini paylaştı.

Atatürk’ün gözdesi olarak tanımladığı Hatay’da olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Öney, 2019 genel seçimlerinde iktidar olacaklarını da “CHP döneminde emin olun ki;Hatay çok daha rahat nefes alacak” diyerek vurguladı.. Hatay Serbest Ekonomi Bölgesi’nin kurulması, Hatay’ın 5. Derece teşvik Bölgesine alınması, Yayladağı Sınır Kapısı’nın açılması gibi pek çok konuyu gündeme taşıyan  Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Can Kurtaran’a  toplantıda ayrıca, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur tarafından Hatay Kalkınma raporu teslim edildi. Konuşmasına ülke gündemini değerlendirerek başlayan Cankurtaran’ın konuşmasından önemli satır başları şöyle:

GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

“Son dönemlerde başta Menzilciler olmak üzere bazı tarikatların devlet içinde FETÖ’den boşalan yerlerde kadrolaşmaya çalıştıkları iddialarını basında okuyoruz. AKP, CHP’nin 2005 yılında FETÖ’nün faaliyetlerinin araştırılması önerisini reddetmişti, sonuçlarını 15 Temmuz’da gördük.  Gelin birlikte geniş yetkili bir komisyon kurup başta Menzilciler olmak üzere diğer tarikatların da kadrolaştığı iddialarını araştıralım. İddialar doğru değilse açıklarız. Yoksa gelecekte bir kez daha kandırıldık yalanının arkasına sığınmayın. OHAL inceleme komisyonları kuruldu. 22 Mayıs 2017 itibariyle 102.276 başvuru yapılmış ve sadece 300 dosya incelenmiş. Geciken adelet, adalet değildir. Hiç kimsenin geciken adaletin kötü sonuçlarından olumsuz etkilenmesini istemiyoruz. Gelin bölgelere ayırarak daha fazla komisyon kuralım. Bu dosyaların tekrar incelenmesi lazım”

 “TRUMP, KENDİNİ PATRON, DÜNYA ÜLKELERİNİ DE ÇALIŞANLARI SANIYOR”

BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs kararını da değerlendiren Cankurtaran, “İş dünyasından siyasete atılan Trump bazı alışkanlıklarını bırakamamış. Kendini patron, dünya ülkelerini de çalışanları sanıyor. Sanki emrini dinlemeyen çalışanlarını işten çıkarır gibi karşı çıkan ülkelere desteği kesmek gerektiğini söylemesi ciddi bir tepki yarattı” diyerek AKP hükümetine şu uyarıda bulundu: “AKP hükümeti bu konuyu bir iç siyaset  malzemesine de dönüştürmemeli. AKP Sözcüsü Mahir Ünal, BM’nin kararını ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın küresel liderliği tescillendi’ diye açıklamış.  Şimdi bu durumda  AB ülkeleri de mi Erdoğan için mi ABD’ye karşı çıktı. Filistin tüm insanlığın sorunu. Şayet Erdoğan’ın küresel liderliğini tescillemek istiyorlar ise KKTC’yi tanıtsınlar işte o zaman inanırız.”

“HÜKÜMET ATATÜRK’ÜN VASİYETİ OLAN HATAY’A İLGİ GÖSTERMİYOR”

“Hatayla ilgili sorunlara değinelim; AKP’nin maceracı dış politikaları maalesef Hatay’ın tüm sosyolojik ve ekonomik dokusuna etki etmiş. Vatandaşlarla görüştüğümüzde, gerek göçmenler ve Suriyeli mültecilerin durumu, bunun işsizliğe yansıması, zamanında Rusya’yla yaşanan sorunların narenciyeye yansıması gibi, Suriye ile yaşanan polemik, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kapanmasına dayanan bir çok sorun var. Bu kapı Hatay, bölge ve Türkiye için çok önemli bir kapı. Kapatılması hem ticareti, hem de ulaştırmada, Hatay’ın ulaştırmasında çok büyük sorunlara sebep olur. Dün akşam gördük ki; bir sürü tırlar yatıyor, çalışmıyor. Bu atıl bir durum yaratıyor maalesef. Bu da önemli olarak Yayladağı Sınır Kapısı’nın ivedilikle açılması gerekiyor ki; Hatay nefes alsın. Atatürk’ün bize vasiyeti ve gözdesi olan Hatay’da maalesef hükümet tarafından o ilgiyi göremiyoruz.”

HATAY, TÜRKİYE’NİN VE BÖLGENİN LOKOMOTİFİ

“Hatay; Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep teşvik alırken maalesef bir türlü dördüncü teşvik bölgesinden beşinci teşvik bölgesine çekilmemiştir. Yetkililere bakanlara ve hükümete sesleniyoruz; Hatay çok daha fazla teşviği hakkeden bir şehirdir. Gelin Hatay’ı beşinci teşvik bölgesine çekelim. Amanos Tüneli ve Hassa OSB projelerini biran önce bitirelim, Reyhanlı Barajı’nın biran önce bitirilmesini sağlayalım. Hatay’da zaten 10 gün içerisinde teşvik için 517 bin imza atıldı. Bu teşvik konusunda halkın ne kadar ihtiyacı olduğunu ve ne kadar bu konuda talepkar olduğunu gösteriyor. Mutlaka bunun gündeme ve halkın talebinin dikkate alınması gerekiyor. Eğer bu teşvikler verilirse sene de minimum 1 milyar dolarlık yatırım gelecek Hatay’a. Bu da en az 12.000 kişilik istihdam demektir. Ki; bu şekilde Hatay rahat bir nefes alır. Bir de Hatay’a kurulması düşünülen Hatay Serbest Ekonomi Bölgesi’nin de hızlandırılması gerekiyor. Buranında şehir ekonomisine katkı sunacağı aslında rakamlar bazında açıkça ortada.. Hükümetin Hatay’a teşvik vermesi  çok önemli. Hatay, Türkiye ve bölge için lokomotif şehirlerimizden biri. Hak ettiği yeri almalı. Biz de böylece Atatürk’ün bize vasiyet ettiği bu hoşgörü şehrine adı gibi hoşgörülü şehre elimizden geleni yapmalıyız. CHP döneminde emin olun ki; Hatay çok daha rahat nefes alacak, gastronomide de yüz akımız seçildi. Hatay, CHP iktidarında çok daha büyüyen bir şehir olacak”

 

 

 

 

Bir cevap yazın