Kış gündönümü Hatay’a ters etkiyor

Kış gündönümü olarak bilinen 21 Aralık’ta yılın en uzun gecesi, en kısa gündüzü yaşanacak. Ancak, gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe arttığı için bugün Hatay’da ise en kısa gece, en uzun gündüz yaşanacak. Kış gündönümü olarak kabul edilen 21 Aralık’tan itibaren, kuzey yarım kürede günler uzamaya, geceler kısalmaya; güney yarım kürede ise günler kısalmaya, geceler uzamaya başlayacak.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta en uzun gündüz Hatay’da, en uzun gece ise Sinop’ta yaşanır. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak. En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta ise gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

21 Aralık’ta Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

 

Bir cevap yazın