Dörtyol’da coşkulu kutlama

Dörtyol’da Mili Mücadelede İlk Kurşunun Atılışının 99. yıl dönümü törenle kutlandı. Numune Evler Mahallesi’ndeki İlk Kurşun Anıtı’na askerlerin saygı atışıyla başlayan törende, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kaymakam Murat Bulacak, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ve İskenderun Deniz Üst Komutanlığından Albay Aykar Tekin anıta çelenk sundu.

Dörtyol Belediye Başkanı yaşar Toksoy, 19 Aralık 1918’de Dörtyol’da atılan ilk kurşunun akabinde Anadolu’ya dalga dalga yayılan direnişlerin halkın birlik ve beraberliğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Milletin bağrında nice “Kara Mehmet Çavuşlar”, “Kara Hasan Paşalar” bulunduğunu belirten Toksoy, “Bunların hepsi birer kahraman. Düşmana karşı dik durmuş vatan savunmasını arkadaşları ile birlikte yaparken bu meşalelerin yurt satına yayılacağını bilmişlerdir. Hepsine Allah rahmet eylesin. Onlardan Allah razı olsun” diye konuştu.

Milli mücadelenin Hatay için önemine değinen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise,  “Milli Mücadelede ilk kurşunun 19 Aralık 1918’de Hatay Dörtyol’da atılışının 99.yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarını saygıyla anıyorum. , Milli Mücadele de Kurtuluşa giden yolda bağımsızlığımız uğruna İlk Kurşunun atılışının 99. Yıldönümü kutlu olsun” dedi.

Jandarma Yüzbaşı Ercan Aslan’ın 19 Aralık 1918’de yaşanan mücadeleyi ve “İlk Kurşun” hikayesini anlattığı törende zaman zaman duygulu anlar yaşandı.  Günün anısına yapılan şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilsmesiyle son bulan törenler, daha sonra ilk kurşunu atan Kara Mehmet Çavuş ve arkadaşlarının Özerli Mezarlığı’ndaki kabri başında Kur’an-ı Kerim okunmasıyla devam etti.

Bir cevap yazın