Zehirleniyoruz ve ölüyoruz!!!

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, hatalı yakacak kullanımı ve denetimsizlik yüzünden Hatay’da kirliliğin had safhaya ulaştığını belirterek, “Soluduğumuz hava hastalık saçıyor” dedi.

Her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘görünmez katil’ olarak tanımladığı ve hava şartları dolayısıyla yakılan sona ve kaloriferler yüzünden özellikle akşam saatlerinde  Antakya’da bunun hadsafhaya  ulaştığını söyleyen Selda Asker,  ” Türk Toraks Derneği’nin açıklamalarına göre yapılan araştırmalar akciğer kanserine bağlı ölümlerin %36’sının, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına bağlı ölümlerin %35’inin, inmeye bağlı ölümlerin %34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %24’ünün sorumlusunun hava kirliliği olduğuna işaret etmektedir. Her gün 10 kişinin ‘trafik canavarı’ nedeniyle öldüğü ülkemizde hava kirliliği her gün 75 yurttaşın ölümüne yol açmaktadır.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal hava kalitesi izleme ağından aldığımız verilere göre, hava kirliliğine neden olan PM10 değeri 222 qu/m3 (ulusal sınır değeri 70qu/m3, AB üye ülke sınır değeri 50 qu/m3) olarak ölçülmüştür. Bunun anlamı kısaca zehirleniyoruz ve ölüyoruz” dedi.

Hava kirliliğinin, astım, bronşit gibi solunum yolu süreğen hastalarda, kalp ve yüksek tansiyon hastalarında krizlere ve hastalığın ilerlemesine neden olduğunu hatırlatan Selda Asker,  “Kömürün hatalı yakılması, bacaların zamanında temizlenmemesi, filtre kullanılmaması, denetimlerin yetersizliği sorunun ana kaynağını oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin önlenmesi için tüm yetkililerin görevlerini eksiksiz yapması gerekmektedir. Temiz hava solumak, sağlıklı bir çevrede yaşamak temel hakkımız… Nefesimiz tükenmeden temiz hava solumak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın