Serkan Topal’dan hükümete EXPO çıkışı

CHP Milletvekili Serkan Topal, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Hatay’ın, merkezi hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptığı.  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın gayretleri ile Hatay’a kazandırılan EXPO 2021 ve gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na hükümetin destekte bulunup bulunmayacağını soran Topal, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar’a da konu hakkında yüklendi.

HÜKÜMET, EXPO’YU DESTEKLEMELİ

Hatay’ın sorunları hakkında farkındalık oluşturup, çözüm aramaya çalışan Milletvekili Topal, “Öncelikle, EXPO 2021 Hatay’da.  Yine, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın çalışmaları sonucunda, Hatay, UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na seçildi. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. Sayın Karasayar’a da soruyorum… Hükümet olarak burada destek verecek misiniz? Nasıl bir destek vereceksiniz?” dedi.
-TEŞVİK SORUNU-
Hatay Milletvekili Topal, Hatay’ın teşvikte Osmaniye ve Kahramanmaraş illeriyle aynı bölgede olması gerektiğine dikkat çekerek, “Hatay, yüzde 42,8 en düşük işgücüne katılma oranıyla Osmaniye ve Kahramanmaraş illeriyle aynı bölgede olmasına rağmen, Osmaniye ve Kahramanmaraş 5’inci bölgede yer alıyor, ama Hatay’ımız, maalesef hala 4’üncü bölgede ve 450 bin Suriyeli olmasına rağmen… Şimdi, değerli arkadaşlar, bu konuda Hükümetin desteğini Hatay bekliyor. Ovada çiftçiler perişan. Reyhanlı Barajı hala tamamlanmadı. Ovada çiftçiler zor bir dönemden geçiyor.
Şimdi, maalesef Kırıkhan’da, Kumlu’da, Hassa’da, Reyhanlı’da, Altınözü’nde çiftçi kan ağlıyor. Neden kan ağlıyor? Çünkü mazota son yedi yılda yüzde 90 zam, gübreye yüzde 102 zam, ilaçta da yine yüzde 100 zam, son yedi yıl içerisinde. Maalesef, bizim ovada çiftçiler perişan. Bu konuda çiftçiler şu anda destek bekliyor.”
-ÇİFTÇİ SU BEKLİYOR-
Hükümetin Hatay’a yaptığı ve yapacağı hizmetler için teşekkür edeceğini ifade eden Topal, TBMM kürsüsünden şunları söyledi:
“Şimdi, ben daha önce şu kürsüde söylemiştim, Hükümet Hatay’da bir hizmet yaptığında teşekkür edeceğimi ifade etmiştim. Evet, Karaçay Barajı tamamlanıyor. Doğru, teşekkür ediyoruz. Samandağ duble yolu, çevre yolu daha bitmedi, teşekkür ediyorum Hatay halkı adına. Ancak Reyhanlı Barajı 1995’ten beri hâlâ tamamlanamadı. Ne zaman tamamlanacak? Reyhanlı Barajı tamamlanamadı. Aynı zamanda, Tahtaköprü Barajı tamamlanamadığı için… Ova su bekliyor, çiftçi su bekliyor, ama maalesef yok. Evet, doğru, duble yolları yapıldı, onun dışında yok… Defne ilçemizde Devletin bir tek katkısı yok. Defne diye bir ilçe var, Defne… Defne’de devletin bir tek katkısı yok. Kaymakamlık binası yok, spor kompleksi yok, yok yok.. Defne’de hiçbir şey yok. Değil mi Sayın Karasayar? Siz Defne’ye bir şeyler yapın, ben de buradan size teşekkür edeyim.”
-TIRLAR ÇÜRÜYOR-
Milletvekili Serkan Topal, TBMM’deki konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu anda tırlar çürümeye terk edildi. Yayladağı sınır kapısının kapalı olması nedeniyle ticaret durma noktasında. Bakın, şimdi, Suriye savaşından en çok etkilenen il, Hatay. Nüfusu 1,5 milyon, ama 450 bin Suriyeli var. Sınır kapıları kapandı ve Türkiye’nin en büyük 2’nci tır filosu Hatay’da. Şu anda tırlar Kırıkhan’da, Reyhanlı’da, Defne’de, Antakya’da atıl durumda, çürümeye terk edilmiş. Siz de çok iyi biliyorsunuz, hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu konuda, Yayladağı sınır kapısının bir an önce açılması gerektiğini onlarca defa dile getirdik, bir daha dile getiriyoruz.
Bakın, Hatay’da işsizlik yüzde 25’in üstünde. Neredeyse her evde bir işsiz var maalesef ve az önce dile getirdim ya, yanlış bir dış politika sonucunda… Hani sürekli ‘Ey Almanya’, ‘Ey Avrupa’ falan dediğimizde, oraya giden şoförlerimiz maalesef ceza yiyor, hem de fahiş bir şekilde… Bu konuda, dış politikanın bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini burada bir kez daha ifade ediyoruz.”
-KOMİSYON KURULSUN-
Samandağ kıyı kenar çizgisinin yarattığı mağduriyeti tekrar gündeme getiren Topal, çözüm için destek istedi. Milletvekili Topal, “Onlarca defa dile getirdim. Geçen konuşmamda Sayın Bakan’a arz etmiştim. Samandağ’la ilgili kıyı kenar çizgisi sorunu olduğunu, yeniden kıyı kenar çizgisinin oluşturulması noktasında bir komisyon kurulması gerektiğini ifade etmiştim. Orada onlarca insanımız mağdur. Bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın