İSTE’de teknoloji sohbeti

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği Teknoloji Sohbetleri – TechTalks serisinin bu haftaki konuğu İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit Çalışır oldu. Başarılı yatırımların oluşabilmesi için gerekli istatistiksel verilerin kolay, hızlı ve güvenilir olarak elde edilebilmesi konularının ele alındığı haftanın teknoloji sohbeti Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Yrd. Doç. Dr. Vahit Çalışır, toplantıda  “Veri Analizinde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Lojistikte “R” Programlama Dili” konulu teknoloji sohbetinde; R ile programlama, Ulaştırma Planlamalarında R Uygulamaları, Lojistik Modelleme ve R’nin sağladığı kolaylıklar, Sosyal Medya ve İnternet Alanında R’nin kullanımı, İstatistiksel analizde R’nin pratik yönü ve yazılım olarak R arayüzleri konusunda katılımcılara bilgi verdi.

“İstatistik” kelimesinin matematikmiş gibi algılandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çalışır; “R programlama diliyle veri analizi yapmayı öğrendiğiniz takdirde, gerçek istatistiğin ne demek olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz. Hazır verileri hazır programlara girerek ortaya çıkarılan basit sonuçlar net sonuçlar elde etmemizi engelleyebilir. Tamamen sizin isteğinize göre tasarlayıp, şekillendirebileceğiniz, ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz R programlama dili ile ulaşmak anlamlı ve kaliteli istatistiki sonuçlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Bugün sizlerle verilerin nereden bulunabileceğini, ne kadar kolay analiz edilebileceğini, nasıl görselleştirilebileceğini konuşacağız. Unutmayınız ki, bir işin yapılmış olması tek başına önemli ve yeterli değildir, stratejik plan dâhilinde etkin kullanılabiliyor olması daha önemlidir. R programlama diliyle oluşturduğunuz bir çalışma, hem verinin daha rahat bir biçimde dijital ortama aktarımını, hem arşivlenmesini hem de geleceğe yönelik planlar oluşturmanızı kolaylaştırılacaktır. Bir işletmede geriye dönük analiz yapılmıyorsa, ileriye yönelik tahmin de yapılabilmesi de zordur” derken,  samimi bir havada ve bol soru cevaplı sohbetten de çok keyif aldığını söyledi.

 

Bir cevap yazın