Toplu sözleşme protestosu!

KESK’e bağlı Eğitim Sen İskenderun Şube Üyeleri, 2022-2023 dönemine ilişkin toplu sözleşmede memurlar için varılan mutabakatı ve açıklanan zam oranlarını protesto etti.

 İskenderun eski bitpazarı önünde düzenlenen toplantıda, toplu sözleşme sonunda 5,5 milyon kamu emekçisi ve emekliye hükümet tarafından verilmeyen hak kayıplarını, sefalet zammını ve iktidarı protesto eden emekçiler, “Enflasyona ezdirmeyen, insanca yaşanacak ücret artışı istiyoruz” mesajı verdi.

“Toplu sözleşme değil, Satış sözleşmesi”

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, sona eren Toplu Sözleşme Görüşmeleri sonucunda 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklinin hakkının yendiğini belirterek, “Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerin ürünü ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etme mutabakatı’ olmuştur. Sözleşmelerle ilgili tam 11 gün boyunca,  defalarca görüştüğümüz Çalışma Bakanlığı’ndan hep aynı, ‘Henüz net değil’ cevabını aldık. Açıklanan mutabakat kamu emekçilerine, emeklilere verilen değeri gösteren bir belge oldu. Varılan mutabakata göre;  Hükümetin 12 Ağustos’ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan, 2022 yılı için ise 2 puan, yani toplamda 3 puan artırıldığı büyük bir başarı kazanım gibi sunuldu. Buna göre masaya yetkili sıfatı ile oturanlar 2022 için %21 maaş artışı artı %3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için %39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşın 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde % 5 +% 7 maaş artışına imza atmıştır. Yine 2023 için %17 maaş artışı + %3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde %8 + %6 oranına imza atılmıştır. Kısacası iki yıl için toplamda %67,2 maaş artışı teklif eden yetkili konfederasyon iki yıl için toplamda %26 oranına imza atmıştır. Teklif ve varılan mutabakat arasında iki yıl için toplamda 41 puan fark vardır. Bunun anlamı 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin en az bir yılının çalınmasıdır. Buna rağmen sanki büyük bir lütufmuş gibi, altışar aylık dönemlerde enflasyon farkının oluşması durumunda söz konusu farkın maaşlara yansıtılacağı ifade edilmiştir. Milyonların beklentisi önümüzdeki dönemin seçimlerinin yatırımı olarak çıkmaz ayın son çarşambasına ertelenmiştir. Durum ortada olmasına rağmen ‘Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz’ nutukları atılmıştır. İğneden ipliğe her şeye zam yağmurunun devam ettiği, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı? KESK olarak, kamu emekçilerinin ve emeklilerini daha da mağdur edecek yeni bir satış sözleşmesine onay verilmemesi yönündeki uyarılarımız yetkili konfederasyon tarafından yok sayılmıştır. Biz her şeye rağmen sendika-konfederasyon olmanın gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmekle görevli olduğumuz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin sesi olmayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın