Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen toplantının ardından, İçişleri Bakanlığı tarafından hizmete geçirilen Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’ni ziyaret etti.
Valilik Tayfur Sökmen Toplantı Salonunda kadına yönelik şiddet olgusunu dünyanın gündemine taşımak, soruna ve çözüm yollarına ilişkin çalışmalar yapılması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu’nun yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sandıkçı, Şiddeti Önleme ve İzleme Müdürü Kevser Soydan Sandıkçı ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, 2020 yılında Hatay’da, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi(ŞÖNİM)’nden 4246 vatandaşın yararlandığını, 4037 kişinin tedbir kararı aldığını ve toplamda 905 vatandaşın kadın konukevinden hizmet aldığını ifade etti.
Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nın acil durumda hızlı müdahaleyi sağlayan destek sistemi olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Tetikoğlu, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Özellikle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizin 2012 yılında kurulması ve 2019 sonuna kadar 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamlamaları, yereldeki kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını hızlandırmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imzalanan İşbirliği Protokolü ile 2020-2021 yıllarını kapsayan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı hazırlanmıştır. Talimatım doğrultusunda Hazırlanan İl Genelgemiz ile ilimizde de iş birliği çalışmaları başlatılmıştır. Bu yılda 15-30 Kasım arası planlanan etkinliklerle farkındalık çalışmalarımız başlamıştır. İçişleri Bakanlığımızın Kadın Destek Uygulaması (KADES), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığımızın Alo 183 Sosyal Destek Hattı da yine acil durumda hızlı müdahaleyi sağlayan destek sistemimizdir. Koruyucu çalışmalarımızın yanında şiddetin henüz ortaya çıkmadan bertaraf edilmesine yönelik önleyici çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu doğrultuda; Seminerler, eğitimler, eğitici eğitimleri ve 25 Kasım haftası gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ile konuya ilişkin farkındalık arttırılmaktadır” dedi.
‘Kadının güçlü olduğu bir ülke, daha güçlü olur’
Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için kurum/kuruluş ve ilgili sektörler arasındaki işbirliğinin güçlendirildiğine dikkat çeken Tetikoğlu, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimiz, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimiz (ŞÖNİM), Kadın Konukevlerimiz, Sosyal Hizmet Merkezlerimizde hizmet sunduğumuz Şiddetle mücadele irtibat noktaları, Polis ve Jandarma Aile İçi Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri, Adli Destek ve Mağdur Hizmet Müdürlüğü, Aile Destek Merkezleri (ADEM) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız ile 7/24 çalışmalarımız devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi amacıyla kurum/kuruluş ve ilgili sektörler arasında veri entegrasyonunu sağlamak üzere işbirliği mekanizmaları güçlendirilmiştir. Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokoller ile veri entegrasyon çalışmalarımızı gerçekleştirilmiştir. İnsan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddet; yalnızca kadınları değil, çocukları, aileyi ve tüm toplumu olumsuz etkilemektedir. Şiddetin önlenmesi ülkemizin öncelediği en temel sosyal konuların başında gelmektedir. Bu noktada bu toplantıda yer alan her kurumun üzerinde önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte ve koordineli şekilde çalışma kültürünü geliştirmesi son derece önemlidir. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2020 yılında Hatay ilimizde; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimiz tarafından gerçekleştirilen eğitimler ile 807 kişiye eğitim ve seminerler verilmiştir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Seminerleri kapsamında 1.842 kolluk görevlisine eğitim verilmiştir. 3826 kadın, 364 erkek ve 56 çocuk olmak üzere toplam 4246 vatandaşımız ŞÖNİM’den hizmet almıştır. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında 4037 tedbir kararı alınmıştır. 497 Kadın ve 408 çocuk olmak üzere toplamda 905 vatandaşımız kadın konukevinden hizmet almıştır. Nihai hedefimiz toplumda şiddetin tamamen yok edilmesidir. Kadının güçlü olduğu bir ülkede aile, toplum ve ülke daha güçlü olur” dedi
Toplantıda Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların çalışmaları değerlendirilerek mevcut duruma ilişkin analizler yapılmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından hizmete geçirilen Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ziyaret edilerek, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alındı.