‘İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, Dünya Okul Sütü Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, büyüme çağındaki çocukların düzenli olarak süt içmesinin, ileri yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıkların önüne geçilebilmesi için önemli olduğunu söyledi. Büyüme çağındaki çocuk ve gençlere günde en az iki su bardağı süt ya da ona eş değer olarak yoğurt tüketmesini öneren Kın, süt tüketiminin özendirilmesi amacıyla velilerede görev düştüğünü ifade etti.
En temel kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin, kemik ve diş sağlığı için oldukça önemli olduğundan söz eden Ecem Boran Kın, “Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketimi, büyük önem taşımaktadır. Süt ve süt ürünleri; yüksek kalitede protein, kalsiyum, A vitamini, bazı B vitaminleri için iyi bir kaynaktır. A,D,E,K vitaminleri süt yağında bulunur. Süt; kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller açısından da zengindir. Büyüme ve gelişme döneminde yeterli süt tüketimi, büyüme ile ilgili olduğu kadar yaşam boyu sağlıklı yeme alışkanlıklarını çocuklara kazandırmak içinde oldukça önemlidir. Okul çağı çocuklarında süt tüketimini arttırmak ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmeleri sağlamak amacıyla okullarda süt dağıtım uygulamaları gerçekleşmektedir. Süt tüketimi sağlanamayan çocuklarda yoğurt veya peynir gibi diğer süt ürünleri tercih edilebilir ya da tükettiği gıdalar süt ile zenginleştirilebilir. Örneğin; ev yapımı sütlü-meyveli içecekler hazırlanabilir, patates püresine, makarnasına süt eklenebilir veya birlikte dondurma, sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar hazırlanabilir. Çocuk ve ergenlerde ortamla kalsiyum ihtiyacı 1300 miligramdır. Bu kalsiyum ihtiyacının büyük bir bölümü süt ve süt ürünlerinden karşılanır. Bu nedenle büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az iki su bardağı süt ya da ona eş değer yoğurt tüketmesi önerilir. Bazı çocuklarda laktoz intoleransı nedeniyle süt içtikten sonra karın ağrısı, gaz şikâyeti ve kramplar yaşanabilir. Bunun sebebi süt içindeki laktozun iyi sindirilememesidir. Bu durumda laktozsuz sütler tercih edilebilir, şikâyetlerin devam etmesi halinde bir uzmandan destek alınmalıdır” dedi.