Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, vatandaşlara Koronavirüs salgını dolayısıyla bağışıklık sisteminin korunmasında sayısız faydaları olan balığı bol bol tüketmelerini tavsiye etti. Çolakoğlu, avlanma yasağının sona ermesi dolayısıyla yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı balık tüketiminin 25 kg, Uzakdoğu ve Japonya’da yıllık 80 kg’ı bulduğunu belirtirken, ülkemizde ise bu rakamın sadece 8 kg. olduğunu ifade etti.
Su ürünleri tüketiminin önemine dikkat çeken Çolakoğlu, “Türkiye’de su ürünleri avcılığına dair TÜİK verileri incelendiğinde 2019 yılında bir önceki yıla göre %11,11 azalarak 354.315 tondan 314.940 tona düştüğü görülmektedir. Yine ülkemizde su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2018 yılında bir önceki yıla göre %13,75 artış göstererek 276.502 tondan 314.537 tona ulaşmıştır. Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde ilk sırayı % 74 ile Karadeniz almaktadır. Su ürünlerinin durumu ülkemizde de dünyadaki duruma benzer bir şekilde hızla büyümektedir. Son 16 yılda yetiştiricilikten elde edilen üretim yaklaşık % 341 artarak 314.537 ton olmuştur. Ülkemiz zengin su ürünleri potansiyeli ve değişik türlerin üretimine izin veren avantajlarımızı kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabilecektir.
Hatay’da 4 balıkçı barınağı var!
İlimizde İskenderun, Samandağ, Dörtyol ve Arsuz’ da olmak üzere 4 adet balıkçı barınağı bulunmaktadır. İlimiz İskenderun Liman Başkanlığına bağlı ve Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 391 balıkçı gemisi olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 48 adet, 12 metreden küçük gemi sayısı 338 adettir. Amatör balıkçı sayısı 6.075 ve Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 23.260 ‘ dır. Müdürlüğümüze bağlı olarak görev yapan 4 adet kontrol teknemiz bulunmakta olup Samandağ, Arsuz ve Dörtyol ilçelerimizde hizmet vermektedir. Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 15 Eylül 2021 tarihi itibariyle son bulacaktır. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmesine rağmen kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Özellikle Koronavirüs (covid-19) salgınını geçirdiğimiz bu günlerde çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının, bağışıklık sistemlerinin korunmasında sayısız faydaları olan su ürünlerini, halkımızın bol bol tüketmesi arzuluyoruz. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmeyi diliyorum” dedi.