Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı radyo programında önemli mesajlar verdi. Sadece büyükşehir belediyesi olarak değil, Hatay Halkı olarak da Zeytin Dalı Harekatı’nda görev yapan Mehmetçiğin yanlarında olduklarını söyleyen Başkan Savaş, Hatay’ın 6,5 yıldır savaşın gölgesinde kalmasına rağmen güçlü bir şehir olduğuna vurgu yaptı. “Hatay için yapılacak çok iş var” diyerek sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif açından yapılan çalışmalara da değinen Başkan Savaş, EXPO2021, gastronomi ve HADO projesinin ardından, 3T olarak adlandırdığı yepyeni bir projenin müjdesini verdi.
‘Ordumuz neredeyse, oradayız”
Suriye’nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Operasyonu’nu desteklediklerini belirten Başkan Savaş,” Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve Türkiye Cumhuriyeti’nin emrindeyiz. Ordumuzun mücadele ettiği nokta neresi ise hepimizin de mücadele ettiği noktanın orası olması lazım. Ordumuzun Afrin’deki amacı da Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını sağlıklı hale getirmek, terör organlarından kurtarmak ve komşumuz Suriye devletinin de toprak bütünlüğünü korumaktır. Bu amaç uğruna Afrin’de mücadele eden askerlerimizin yanında olmak bizim için farzdır. Devletimiz ve ordumuz bugüne kadar bizden ne istiyorlarsa biz görevimizi yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Biz sadece Büyükşehir Belediyesi olarak değil Hatay halkı olarak da ordumuzun yanındayız. Bir an önce de komşumuzdaki kaosun bitmesini temenni ediyoruz. Bu operasyondan sonra Hatay’a karşı olumsuz algılar olmuş olabilir. Ama devletimiz kendi sınırlarımız ve güvenliğimiz adına bu operasyonu gerekli görmüştür” dedi.
“Coğrafyadaki en güçlü şehiriz”
Suriye’deki iç savaş bittikten sonra Hatay’ın ayakta durması ve yatırım yapabilmesi için 5’inci teşvik bölgesine ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Savaş, “Atalarımızdan bizlere miras kalan hoşgörü ve kardeşlik duygularımızla yüzyıllardır barış içerisinde yaşam sürdürüyoruz. Komşumuzda yaşanan olumsuzluk, kendi içimizde bir çatışmaya sebebiyet vermedi. Ben bu yüzden tüm hemşerilerime sağduyularından dolayı teşekkür ediyorum. Suriye’yi karıştırmak isteyen güçler Türkiye’yi, özellikle Hatay’ı da karıştırmak istiyor. Benim hemşerilerimden ricam: bu duruşa devam edelim. Birbirimizi sevmeye devam edelim. Bu bütünlüğümüzü bozmadan devam edersek bu coğrafyadaki en güçlü şehir olmaya devam ederiz. Allah hem bizim birliğimizi ve bütünlüğümüzü arttırsın hem de Mehmetçiğimize, devletimize ve ordumuza yardımcı olsun. Operasyon hem bizim sınır bütünlüğümüzü hem de Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayarak tamamlansın. Oradaki tüm kardeşlerimiz evlerine sağ salim dönsün ve Ortadoğu huzurlu bir iklime kavuşsun” diyerek, Hatay’ın 6,5 yıldır savaşın gölgesinde kalmasına rağmen hala güçlü olduğunu da sözlerine ekledi.
“Hatay’ın en’lerini çıkardık”
Hatay’da yerel kalkınmadan yana olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Bunu gerçekleştirmek için projeler üretiyoruz. Danışman arkadaşlarımız ile çalışırken Hatay’ın enlerini çıkardık ve hangi alanlarda mücadele edebiliriz diye düşünerek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 3T projemiz de var. Bu tarım, turizm ve taşımacılık projeleri. Tarım konusunda da 250 tane ihtiyaç sahibi kadın üreticimiz ile kendi çiçeklerimizi üretiyoruz. 250 sera yaptık. Bu seralardan ihtiyacımız kadar ekiyoruz ve onlardan satın alıyoruz. Ev hanımlarımız yılda ortalama 4-5 bin para kazanacak. Ayrıca kooperatif kuruyoruz. Kooperatif ile Hatay’ın enlerini belli bir konsept içinde toplayacağız. Her şey hazırlandı. Nar ekşimiz ve zeytinyağımız testi geçti. Başka ürünlerimiz daha var. Böylece ürünleri üreticiden tüketiciye göndermiş olacağız. Hatay’ın kalite standardını yükselteceğiz” şeklinde konuştu.
“HADO ile ucuz ve rahat ulaşım sağlanacak”
Deniz Otobüsü Projesi(HADO) ile ekonomik kalkınmanın yanısıra, denizlerden de barış mesajı vereceklerinin altını çizen Başkan Lütfü Savaş, “2012’de 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz vardı. 4 yıl sonra 2016 sonunda 4,3 milyar dolara düştü. 2,2 milyar dolar Hatay ekonomisi kayıpta. Biz savaştan olayı 14-15 ülkeye ihracat yapamıyoruz. Hatay’ın ticaret hacmini genişletmek için farklı ülkelerden turist çekmemiz lazım. Bizim 7 ilçemiz deniz kenarında. Akdeniz’in 41 ülkesine komşuyuz. 35 bin Hataylı Kıbrıs’ta yaşıyor. Orda yaşayan insanların çoğu ya çalışan ya öğrenci. Hatay’dan Mersin’e de günde birçok insanımız seyahat ediyor. İnsanlarımız bu deniz otobüsleri ile hem ucuz hem de rahat bir şekilde seyahat edebilecek. Avrupa Birliği standartlarında 45 knot hızla giden deniz otobüsleri alacağız. Ayrıca insanlarımız seyahat ederken Hatay’ın yemeklerini de tatma fırsatı bulacak. Bu proje ile ekonomik anlamda kalkınmanın yanı sıra Türk Bayrağımızı da denizde dalgalandırarak barış mesajı vereceğiz. Bu proje Hatay’ı dünyaya açacak ve ekonomimize katkı sağlayacak. HADO, EXPO 2021 ve gastronomiye de katkı sağlayacak ve Hatay’ı cazibe merkezi yapacak. Bu projeleri Hatay Büyükşehir Belediyesi yaptı diye kimsenin karşı çıkmaya hakkı yok” derken, Hatay’a gelen turist sayısını önce 500 bine sonra da 1 milyona çıkarmak istediklerine vurgu yaptı.
“Gastronomi evinde annelerimizin, nenelerimizin yemekleri yapılacak”
Antakya’da 400 metrekare avlusu olan bir konak aldıklarını ve burayı Hatay mutfağının yemeklerinin yapıldığı bir gastronomi evine dönüştürmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Savaş, “Uğur Mumcu Bulvarı’nı düzenlerken çıkan tarihi eseri itinayla saklayıp, bir arkeoparkta sergilemek istiyoruz. Kültürel faaliyetlerden spora; botanik çalışmalarından eğlenceye kadar geniş bir faaliyet yelpazesiyle gerçekleştirilecek olan EXPO 2021’de Hatay’a özgü endemik bitkileri EXPO alanına ekerek dünyaya tanıtacağız. 3 tane semavi dinin kutsal kitaplarında Antakya’nın tasvir edildiğini biliyoruz. Biz bu tasfirleri dayanıklı çiçeklerimizle ayetlerimizin okunmasını sağlayacağız” dedi.