Türkiye’nin 11 Teknik üniversitesinden biri olan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Akdeniz’in incisi İskenderun’a komşu Dörtyol’da, Dörtyol Meslek Yüksekokulunun ardından Dörtyol Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nu da bu yıl faaliyete açtı. Teknoloji ve sağlık sektörü aynı kampüste bir araya getiren İSTE’nin Dörtyol Sağlık Meslek Yüksekokulu bu yıl Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına 40 öğrenci alacak.
Geniş iş olanakları
Mezun olan öğrenciler Tıbbi Sekreter unvanıyla özel ve kamuya ait hastanelerin yanı sıra sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri, eczaneler, dispanserler, özel muayenehaneler, radyoloji merkezleri, laboratuvarlar, ecza depoları, medikal malzeme şirketleri, yazılım şirketleri gibi sağlık kurumlarında iş imkânı bulabiliyorlar. Mezunlar, KPSS’ye girerek kamu sağlık kurumlarına atanabilmelerinin yanında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İşletme, İşletme Yönetimi ve Sağlık Yönetimi lisans programlarına da geçiş yapılabiliyorlar.
Uzman ara elamanlar yetiştirilecek
Dörtyol Sağlık Meslek Yüksekokulu olarak amacımız; sağlık alanında disiplinler arası işbirliği ve ekip çalışması yapabilen, toplum sağlığını önemseyen, etik ilkelere ve insani değerlere saygılı, yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip nitelikli sağlık çalışanı yetiştirmek” “Sağlık ve teknolojideki gelişmeler doğrultusunda kaliteli eğitim öğretim veren, öğrenciler tarafından alanında ilk tercih edilen, mezunları sektörde aranan, saygın ve öncü bir eğitim kurumu olmayı” hedeflediklerini söyledi.
Nitelikli eğitim
Önümüzdeki süreçte Dörtyol Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde Biyomedikal Cihaz Teknolojileri ve Ortopedik Protez ve Ortez Programlarının da açılması için bir çalışma yaptıklarını ifade eden Dörtyol Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola ise; “Bu yıl 40 öğrenciyle eğitime başlayacakları Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programının; sağlık hizmetlerine ve tıbbi terminolojiye hakim, hastanın kuruma gelişinden taburcu olmasına kadar geçen süreçteki tüm tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları kayıt altına alan, dosyalayan ve arşivleyen, hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurabilen, haberleşme ve yazışmaları yürüten, nitelikli Tıbbi Sekreterler yetiştirecek. Programımızı tercih eden öğrencilerimiz, anatomi, tıbbi terminoloji, halk sağlığı, sağlık hukuku, yönetim ve organizasyon, sağlık kurumları yönetimi, sağlık iletişimi, sağlık kurumlarında bilgi sistemleri, on parmak yazım teknikleri vb. dersleri alarak sağlık kurumlarının tıbbi ve idari tüm birimlerinde çalışabilecek donanıma sahip şekilde mezun olacaklardır. 2 yıllık programı başarıyla bitiren mezunlarımıza, Ön Lisans diploması ve Tıbbi Sekreter unvanı verilecektir” dedi.
Dörtyol’a hayırlı olsun
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ve sağlık sektöründe insan gücü ihtiyacına olan talebin arttığı bu dönemde Dörtyol Sağlık Meslek Yüksekokulu’nun açılmasının önemli olduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli de, “Dörtyol Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun açılma aşamasında gayret gösteren Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola ve diğer tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programımızın Dörtyol ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.