DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, su tutmaya başlayan Reyhanlı Barajı’nın göçmen kuşların güzergâhında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Hatay’a yeni bir “Kuş Cenneti” kazandıracaklarını söyledi.
Temelden yaklaşık 31 metre yüksek olan ve 480 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip Barajın Amik Ovası’nda yaklaşık 600 bin dekar araziyi sulayacağını söyleyen Yıldız, Reyhanlı Barajı’nın ayrıca 200 bin dekar alanı da taşkından koruyacağını ifade etti.
Barajın Maliyeti 840 Milyon lira
Reyhanlı Barajı ve Regülatörün toplam maliyetinin 2020 yılı fiyatlarıyla 840 Milyon lira olduğunu ifade eden Yıldız, “Reyhanlı Barajının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim artacak hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Projenin tüm aşamaları ile tamamlanması sayesinde 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 500 Milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Diğer taraftan Hatay’ın en büyük projelerinden Reyhanlı Barajı’nın ana su kaynakları arasında yer alan Afrin Çayı’ndan yıllık 21 milyon metreküp suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak olan; Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı Projesi İnşaatı işinde iletim kanalı ve regülatör inşaatı tamamlanmıştır. Saniyede 1534 metreküp ile Türkiye’nin en yüksek kapasiteli iletim kanalı olan Davutlar iletim kanalı ilimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
Göç yolu canlanmaya başladı
Reyhanlı Barajı’nın Hatay’ın “yeni kuş cenneti adayı” olarak görüldüğünü ifade eden Kaya Yıldız, “Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasıyla Amik Gölü’nün boyutlarına yakın büyüklükte bir sulak alan oluşmaktadır. Bunun sonucunda ise göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oluşmaya başlamış durumdadır. Bölgemizde çalışmalarını sürdüren Doğa Koruma Dernekleri’nin gözlemleri neticesinde elde ettikleri tespitlere göre Reyhanlı Barajı Hatay’ın “yeni kuş cenneti adayı” olarak görülmektedir. Arkadaşlarımızın tespitine göre sadece 1 saatlik kısa süreli gözlemde dahi 50’den fazla kuş türü gözlemlenmiştir. Özellikle göç mevsiminde, tam zamanlı gözlemlerde bu sayı katlanacaktır. Toplam sayıları bini bulan su kuşları; ak pelikanlar, balıkçıllar, bahriler, sumrular, kaşıkçılar ve birçok kuş türünün varlığı bizi çok mutlu etmiştir. Hatay, göçmen kuşların güzergâhında önemli bir yere sahip. Göçmen kuşlar, kısa süreli dinlenip, beslenerek, üremelerini temin eder ve yollarına devam ederler. Reyhanlı Barajı’nın su tutmaya başlaması ile bölgemizde kuş göç yolu canlanmaya başlamıştır. Baraj inşaatı devam ederken Barajın tamamlanmasıyla ilk birkaç yılın sonunda kuşların burayı mesken tutacağı, ilimizin yeniden kuş cenneti haline geleceği, en önemlisi de göç yolunun yeniden faal olması öngörülmekteydi. Son günlerde yapılan gözlemler bu öngörüleri haklı çıkarmaktadır. Bu alanda zaman içerisinde çok daha nadir türleri görebileceğimizi ve Hatay’a yeni bir “Kuş Cenneti” kazandıracağımızı inanıyoruz” dedi.