Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan Mersin ve PENÇE isimli iki adet Caretta caretta türü kaplumbağa, düzenlenen etkinlikle Samandağ’da özgürlüğüne kavuştu. Hatay MKÜ, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7.Bölge Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen törende rehabilitasyon süreçleri tamamlanan kaplumbağalar denize bırakıldı.
Samandağ sahilinde düzenlenen törene Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7.Bölge Müdürü Turgut Çangır, Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Adana Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Mehmet Çevigen, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim elemanı Ömer Kırgız, Veteriner Hekim Halil Alakuş ve Eren Ceylan ile birlikte Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, iki kaplumbağanın tedavi süreci hakkında bilgiler vererek, “Bu kaplumbağalardan dişi ve 21 kg. ağırlığında olan kaplumbağa, 4 ay önce Mersin Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezinden Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7.Bölge Mersin Şube Müdürlüğü ekiplerince merkezimize getirilmişti. Mersin’den gelen bu kaplumbağanın çekilen röntgeninde özefagusunda olta iğnesi tespit ettik ve oltayı inhalasyon anestezisi eşliğinde özefagusundan operasyonla çıkardık ve tamamen iyileşti. Diğer Caretta caretta ise yaklaşık 10 ay önce Arsuz Karaağaç plajında karaya vurmuştu, erkek ve 35 kg ağırlığında idi. Bu caretta da ise ilk geldiğinde kafatasında şiddetli kafa travması ve kafasında parçalı kırıklar vardı ve koma halinde idi. Her iki kaplumbağanın da gerekli tedavi ve bakımlarını yaptık ve dalma fonksiyonları ve kendi kendine beslenmeye başladılar” dedi.
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ da 2010 yılından beri merkezde yaralı deniz kaplumbağalarında nesil devamlılığına katkıda bulunmak için ilk yardım, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin 24 saat hizmet anlayışı ile devam ettiğini belirterek, kaplumbağaları iyileştirip doğal ortamlarına bırakmadan önce kaplumbağaların yüzgeçlerine TR kodu ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait markaları takarak bıraktıklarını belirtti.
Altuğ, daha önceki yıllarda bırakılan bir caretta türü kaplumbağanın 2 yıl sonra İsrail’e kadar ulaştığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, denize bıraktıkları kaplumbağalara isimler verdiklerini, 2017 yılında özgürlüğüne kavuşan Chelonia mydas türü deniz kaplumbağaya “ZEYTİN”, bu yıl Mersin’den gelen Carettaya “MERSİN” ismini, diğer Caretta ya ise “PENÇE” adını verdiklerini sözlerine ekledi.