Yargıtay Genel Kurul’da yapılan seçimde 281 oy alarak Fikri Mülkiyet Akademisi Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilen Mehmet Durgun, yargının güven duyulan isimlerinden biri olduğunu bir kez daha ispatladı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) Üyeliği döneminde Türkiye’nin gönlünde taht kuran Mehmet Durgun, görev süresinin tamamlanmasının ardından Yargıtay 11’inci Hukuk üyeliği görevini sürdürüyor.
Türkiye’nin sınai mülkiyet konusunda ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlanmasını amaçlayan Fikri Mülkiyet Akademisi 10 Ocak 2017’de yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile kuruldu.
Fikri Mülkiyet Akademisi, telif halklarına ve sınai mülkiyet halklarına ilişkin; örgün, uzaktan ve karma eğitim programları, yurt içi staj programları, paneller, konferanslar gibi faaliyetleri düzenliyor ve danışmanlık hizmetleri gibi görevleri üstleniyor.
Fikri Mülkiyet Hukuku; telif hakları, patentler, faydalı modeller, tasarımlar, markalar, coğrafi işaretler, yeni bitki çeşitleri, entegre devre topografyaları, biyoteknoloji, gen teknolojisi, bilgisayar programları, veri tabanları, ticari sırlar ve bu konulara benzer gibi maddeleri kapsamaktadır
Fikri Mülkiyet Akademisi Yürütme Kurulunda; Türk Patent ve Marka Kurumu ile Telif Hakları Genel Müdürlüğünden birer temsilci, sınai mülkiyet hakları ve telif hakları konusunda uzman iki üniversite öğretim üyesi, patent veya marka vekili ile Yargıtay tarafından ilgili daire üyeleri arasından belirlenen bir üye, Hâkimler ve Savcılar Kurulunun ilgili dairesi tarafından belirlenen fikri ve sınai haklar hukuk veya ceza mahkemelerinde görev yapan bir hâkimin yer aldığı 8 üye yer alıyor.
Yargıtay Genel Kurulu tarafından bu göreve seçilen Mehmet Durgun, Yargıtay üyeliğinin yanında Fikri Mülkiyet Akademisi Yürütme Kurulu Üyeliğini 3 yıl yapacak.