İskenderun’un bilim ve teknolojiyle dünyaya açılan kapısı İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)’nin Deniz Ürünleri Üretim Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmî Gazetede yayınlandı. İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli tarafından yürütülecek olan yönetmelik hükümleri, bugün tarihiyle yürürlüğe girdi.
İSTE Deniz Ürünleri Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte geçen
a)Ar-Ge: Araştırma-geliştirmeyi,
b) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
c) İSTE-TTO: İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisini,
ç) Merkez (İSTE-DÜM): İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Ürünleri Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezini,
d) Müdür: Merkezin Müdürünü,
e) Rektör: İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörünü,
f) Senato: İskenderun Teknik Üniversitesi Senatosunu,
g) Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesini,
ğ) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu ifade eder.
Merkezin amaçları ise şöyle açıklandı:
a) Doğu Akdeniz için ekonomik değeri yüksek olan karides ve alternatif balık türleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek, bu türlerin bölgede yetiştiriciliğinin artırılmasına yönelik pilot bir üretim merkezi oluşturmak, bu konuda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.
b) Merkezin çalışma alanlarında bilimsel faaliyetlerin nitelik ve niceliğinin artırılmasına katkıda bulunmak.
c) Merkezin çalışma alanlarında laboratuvar kurmak ve araştırma altyapısı oluşturmak.
ç) Kamu kurumları ve özel sektör girişimcileri ile araştırmacıların Merkezin çalışma alanlarındaki üretim ve araştırma taleplerini ilgili mevzuata uygun olarak karşılamak.
d) Ulusal ve uluslararası düzeyde kuruluşlar ve üniversiteler ile disiplinlerarası ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesi konusunda İSTE-TTO ile işbirliği yapmak ve çalışmalar yürütmek.
e) Patent, lisans anlaşmaları, faydalı model, teknoloji transferi konularında Üniversitenin fikri ve sınai mülkiyet politikalarına uygun olarak İSTE-TTO ile işbirliği yapmak.
f) Üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeyde projeler yapabilme ve yürütme kapasitesini artırmak için çalışmalar yapmak.
Yönetmelikte yer alan merkezin faaliyet alanları :
a) Merkezin çalışma alanlarına uygun olarak bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme ve uygulamalar için gerekli üretim altyapısını oluşturmak.
b) Bilimsel araştırma projeleri sunmak ve bu projelere altyapı desteği (laboratuvar, yetiştiricilik ve deneme üniteleri) sağlamak.
c) Özel sektörün, kamu kurumlarının ve araştırmacıların ihtiyaç duydukları danışmanlık, uzmanlık, bilirkişilik ve benzeri hizmetleri döner sermaye kapsamında vermek.
ç) Merkezin çalışma alanına giren konularda; İskenderun Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde, ulusal veya uluslararası düzeyde; kurs, seminer, sempozyum, konferans, kongre, eğitim programları ve benzeri etkinlikleri düzenlemek, katılımcılara katılım belgesi ve sertifika vermek.
d) Merkezin çalışma alanına giren konularda yayın faaliyetlerinde bulunmak.
e) Merkezin amaçlarına uygun olan bilimsel ve teknolojik faaliyetler ile diğer çalışmaları gerçekleştirmek.
f) Yurt içi ve yurt dışındaki üniversite, kamu kurumları ve özel sektör ile işbirliği içinde olmak ve belli protokoller doğrultusunda ortak çalışmalar yürütmek.