Kırıkhan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi eş güdümünde denetimli serbestlikten faydalanan yükümlüler için uygulanan “Tarımla Rehabilitasyon” projesinin ilk ürün hasadı törenle gerçekleşti.
MKÜ tarafından Kırıkhan Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne hibe edilen arazideki Dezavantajlılar Tarımsal Üretim ve Eğitim Merkezi’nde hükümlülerin tarımsal faaliyetlerle rehabilitasyonun sağlandığı projeyi destekleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 2019 yılında ekimine başlanan ürünlerin hasadının ilk gününde üreticileri yalnız bırakmadı.
1500 marul sosyal marketlerde dağıtıldı
Kırıkhan’daki ekim alanına giderek üreticilerin moral ve motivasyonunu yükselten Başkan Savaş, “Belediyemiz, Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Kırıkhan Müdürlüğümüz ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliği ile denetimli serbestlik mahkumlarımıza 20 dönüm arazi içerisinde başta marul olmak üzere bir çok ürünün ekimi ve gübresini bedelsiz olarak temin ettik. Bugün ilk hasadı gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımız marullarımızın 1500 tanesini toplayıp ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Büyükşehir Belediyemizin sosyal marketlerinde dağıttılar. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık diyoruz. Emeği geçen üç kurumumuzun çalışanlarına teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız Delibekirli’nin kendine has Kara Mehmet narının da çeliklemesini yaptı. Önemli olan cezalarını çekerken de topluma yararlı bireyler olmalarını sağlamaktır” dedi.
“Çocuklarımız GDO’suz, organik ürünler tüketsin istiyoruz”
Yerelden kalkınmaya önemli bir katkı sağladıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Başlattığımız “Doğal Yaşam ve Üretim Çiftlikleri” projemiz kapsamında şehrimize özgü ve GDO’suz ali bayır ve karakılçık buğdaylarını toprakla buluşturduk. Şimdi de bunun karşılığını alıyoruz. Toplam 60 dönümlük arazide buğday ektik. Amacımız bu ürünleri çoğaltarak ülkemizde yaygın hale getirmek. Biz istiyoruz ki çocuklarımız GDO’suz, sağlıklı ve organik ürünler tüketsin. Ektiğimiz buğdayların vitamin değeri çok yüksek ve birçok hastalığa faydası var. Kentimizde ayrıca 869 bin 884 adet fidan dağıtımı gerçekleştirerek toplamda 34 bin 795 dönüm araziyi ağaçlandırdık. Tarım arazilerindeki sulama sorununun çözümü için önemli adımlar attık. Yayladağı ilçemizde Yoncakaya sulama göletinin yapımını 2016 yılında tamamlayarak 251 dekar tarım arazisinin sulanmasına katkı sağladık. İlimize 17 adet yeni sulama tesisi kazandırdık. Kadınların üretimde daha etkin rol almasını amaçladığımız ‘Hatay’ın Çiçekleri Çiftçinin Ekmeği’ projemizi hayata geçirerek 250 kadın çiftçimizin üretimine destek olduk. Bugün, 250 çiftçimizin seralarında hem Hatay’ın cadde ve sokaklarında kullanılacak bitkiler hem de çiftçilerimizin üretmek istediği diğer ürünler yetiştirilmektedir. Tüm bunların yanı sıra üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli konu ise endemik ve tıbbi aromatik bitkilerimizdir” dedi.
“Tarımsal üretimde aksaklığa meydan vermeyeceğiz”
Ülke genelinde yaşanan zor günlerde gıdaya ulaşma sıkıntısı olmaması için gerekli projelerin acilen hayata geçirildiğini söyleyen Başkan Savaş, “Bilindiği gibi Hatay, ülkemizin birçok gıda ihtiyacını özellikle de yaş sebze ve meyve üretimiyle karşılayan stratejik bir ildir. İlimizin bu potansiyelini, ülkemizin gıda güvenliği çerçevesinde değerlendirmek üzere kırsal kalkınma projemizle inisiyatif ve sorumluluk alıyoruz. Olağanüstü koşulların getirdiği yeni durumun tarımsal üretimde aksaklığa meydan vermemesi ve insanlarımızın gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşamaması için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak kırsal kalkınma proje ekibimize konu ile ilgili olarak saha analizi talimatı verdik. Böylece kritik gıda maddelerinin üretim planlamasının yapılması, üreticinin ürettiği ürünlere pazar bulma sıkıntısının yaşanmaması tüketicinin sağlıklı ürüne ulaşmada önüne çıkacak engellerin ortadan kaldırılması büyük ölçüde sağlanacaktır. Ayrıca acil olarak büyükşehirlerin gıdaya ulaşımdaki zorluğunu ilgili büyükşehir belediye başkanlıkları ile koordine edecek ve her türlü kolaylığı sağlamak üzere harekete geçeceğiz” dedi.