Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilk defa zeytin ağacı yetiştiriciliğinde üç numaralı damızlık parseli kurdu. Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 3. Nolu Zeytin Damızlık Parselinden elde edilecek anaçlar ile hastalıklardan arındırılmış sertifikalı zeytin fidanı yetiştirilecek.
Dünyada 1200 zeytin çeşidi bulunduğunu, zeytinin anavatanlarından biri olan Türkiye’de de 2019 yılı itibariyle 879.176 hektar alanda zeytin üretimi yapıldığını ifade eden Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, ülkede zeytin ağacı varlığının 182 milyon adet olup toplanan dane zeytin üretiminin ise 1.525.000 ton olduğunu ifade etti.
Zeytinin anavatanı içerisinde yer alan Hatay’da ise zeytin üretim alanının 558.051 dekar olup, 16 milyonu aşkın zeytin ağacı varlığı mevcut olduğuna vurgu yapan Çolakoğlu, Hatay’ın 136.203 ton dane zeytin üretimi ile Akdeniz bölgesinde en çok zeytin üretimi olan İl olduğuna dikkat çekti.
8 çeşit zeytin yetiştirilecek
3. Nolu Zeytin Damızlık Parseli ile sektörün zeytin fidan üretim materyali ve üreticinin fidan ihtiyacını karşılayacaklarını anlatan Çolakoğlu, “İnsanoğluna armağan edilmiş olan Zeytinin, Dünya’ya bu topraklardan yayılması ve ülke üretiminin yüzde onuna yakınının burada üretiliyor olması nedeniyle zeytin Hatay için önemli bir tarımsal üründür. 1990 yılında yaklaşık 87 milyon olan ülkemiz zeytin ağacı varlığı günümüzde 182 milyona ulaşmıştır. Ve bu üretim alanları Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de her geçen yıl artarak devam etmektedir. Artan bu üretim alanlarındaki fidan ihtiyacı ilimizden ve çevre İllerdeki fidancılardan temin edilmektedir. İlimizde 52 adet fidan üreticisi işletme bulunmakta olup hiçbirinde mavi sertifikalı fidan üretim materyali kaynağı olan üç nolu damızlık ünitesi bulunmamaktadır. Enstitü Müdürlüğü olarak Türkiye’de meyve fidanı üretiminde önemli bir yere sahip olan Hatay İlinde bir ilk olarak, hastalık zararlılardan ari ve ismine doğru mavi sertifikalı fidan üretimi için gerekli olan üç nolu damızlık ünitesini kurarak sektörün zeytin fidan üretim materyali ve üreticinin fidan ihtiyacını karşılamış olacağız. Üç nolu ünite: İki nolu ünitelerden elde edilen veya yurtdışından ithal edilen ve temel kademeye sahip olduğu belgelendirilen üretim materyalleri veya fidanlarla, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan ve sertifikasyona tabi zararlı organizmalardan ari üretim materyali elde edilen meyve damızlık bitkilerini temsil etmektedir. Kurulan üç nolu damızlık ünitesi içerisinde şu an itibari ile 8 çeşit bulunmakta olup bunlar: Gemlik, G-21, Memecik, Ayvalık, Edinciksu, Manzanilla, Frantoio ve Arbequina çeşitleridir. Bu çeşit yelpazesinin her geçen yıl genişletilmesi planlanmaktadır.