Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), Antakya Belediyesi, ve Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Esnaf Sanatkârları Odası tarafından düzenlenen 4. Hatay Yapı İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı yoğun katılım ile kapılarını açtı. 51 firmanın katılımıyla 11- 15 Mart tarihleri arasında HBB Fuar alanında(Antakya Otogarı yanı) ziyaretçilerine kapılarını açık tutacak olan Fuar, yapı, inşaat ve dekorasyon sektöründeki tüm yenilikleri ve gelişmeleri Hatay’da gözler önüne serecek.
Şehrin ekonomisine katkı sağlaması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen fuara; Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Büyükşehir Belediye başkanı Lütfü Savaş, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Esnaf Sanatkârları Odası Mehmet Alakuş, firma temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
‘Hem çok renkli, hem birikimli bir şehirde yaşıyoruz’
HBB olarak Hatay’ın gelişimine katkı sağlayan herkesin ve her organizasyonun yanında olduklarını söyleyen Başkan Lütfü Savaş, “Baktığınızda Avrupa ve dünya bir petrol krizi ile çalkalanıyor. Altın nasıl hareket ediyor, ona bakıyor. Bir Korona Virüsü var Çin’de başladı. Tabi biz Türkler en çok Çin Malı kullandığımız için ‘Bize de bulaşır mı?’ diye biraz panikledik. Bizim petrolümüz ya da doğal gazımız yok. Ekstra kazanç sağlayacak bir giderimiz yok. Ama biz çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz çiçeğimiz bol. İnsanımız hem çok renkli, hem birikimli. Kültürel değerlerimiz çok fazla. Yeraltında belki petrolümüz yok ama, bizim de kaplıcalarımız var. Bereketli topraklarımız var. Bizler de bugünlerde kendi topraklarımızda kendi enlerimizi ön plana çıkartarak, kendi kaynaklarımızı yaratmaya çalışacağız, çocuklarımıza ve torunlarımıza çok güzel bir ülke ve şehir bırakma çabası içerisinde olacağız. Hatay, savaşın gölgesinde psikolojik, sosyolojik ve bunların yansıması olarak da ekonomik birçok sıkıntılar yaşadı. Rabbimden dileğim; bugünleri arayacak ve gelecekle ilgili sıkıntılar yaşamayalım. Şimdi Hatay’da 2017 yılında iki tane büyük hamle yaptık. Bir tanesi gastronomi şehri olarak ilan edilmemiz. Bununla birlikte 9 ay arayla EXPO’yu aldık. Biz Hatay’ın gelişimine katkı sağlayan herkesin ve her organizasyonun yanında olmak istiyoruz. Bu amaçtan yola çıkarak, bu yıl bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Hatay Yapı İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı’nı da önemsiyoruz. Açılışını yapacağımız fuar Hatay’ımıza ve esnafımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Vali Doğan’dan Hatay Halkına teşekkür
2019 yılının dünyada kriz yılı olmasına rağmen, göstergelerin Hatay’ı krizden başarıyla çıktığını işaret ettiğini söyleyen Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Öncelikle bu fuarın devamlılığını sağlayan Mehmet Bey ve arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım sektöre faydalı olur. Malum geçtiğimiz hafta içerisinde sıkıntılı bir süreçten geçtik. İdlip’te yaşanan bu talihsiz olay neticesinde şehitlerimiz oldu, yaralılarımız oldu. Şehitlerimize Allahtan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başısağolsun. İdlip’teki mesele Türkiye’nin kendi başına açmış olduğu bir husus değil. Dünyada meydana gelen olaylar neticesinde hemen sınırlarımızın dibinde böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. 9 yıldır Suriye’de yaşanan kargaşadan en çok etkilenen ülke Türkiye, en çok etkilenen il de Hatay olmuştur. Ben burada Hatay halkına göstermiş oldukları hassasiyettin ötürü teşekkür etmek istiyorum. Ne zaman ki birileri darda kalmış, yolda kalıp bu kapıya yönelmişse bu kapının evlatları mağdurlara ve mazlumlara kapılarını açmışlardır. Ben bu sebeple de Hatay halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Biz İdlip’te 160 km sınırı olan tek iliz. Hatay’ın 2019 yılı performans rakamlarına baktığımızda aslında hiç de küçümsenmeyecek rakamlara ulaştığını görebiliriz. 2019 yılı ihracatımıza baktığımızda 2 milyar 850 milyon dolarlık bir rakama ulaşmışız. 2019 yılı dünyada kriz yılıydı ama Hatay bundan başarıyla çıkmıştır diye ifade edebilirim. 2019 yılındaki vergi tahsilatımıza baktığımızda biz devlet olarak Hatay’dan 11 milyar civarında bir vergi tahsilatı yapmışız. Bu şunu ifade ediyor ki; biz tarımda da sanayide de ticarette de altyapıda da diğer sektörlerde de çalışıyoruz, üretiyoruz, ürettiklerimizi de dünyanın dört bir tarafına satabiliyoruz. İşadamlarımıza baktığımızda Rusya’da sıkıntı varsa Çin üzerinden, İran’da sıkıntı varsa Kanada üzerinden mal göndererek bu işi çevirebiliyorlar. Umarım 2020 yılı daha verimli geçer. Ben ümit ediyorum ki dünyadaki bu küresel sorunlar nispeten çözüldüğünde Türkiye’nin de Hatay’ında çok ciddi bir atılım yapacağına inanıyorum. Bu fuarın da verimli olacağını biliyorum. Süreklilik çok önemli. Fuarların süreklilik arz etmesi herkesin Hatay’ımızı bir fuar alanı olarak görmesini sağlar” dedi.
Yapılan konuşmalar ve açıış kurdelesinin kesilmenin ardından Vali Doğan ve Başkan Savaş, fuarda stant açan bütün firmaları tek tek gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.