Antakya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Hatay İnşaatçılar Derneği ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla düzenlenen Deprem Paneli’nde Amik Ovası’ndaki tehlikeye dikkat çekildi. Hatay’ın Depremselliği üzerine yoğun akademik çalışmalar yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Okan Tüysüz’ün konuşmacı olduğu panele Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay İnşaatçılar Derneği Başkanı Cemil Gündüz, Antakya, Belen, İskenderun, Defne, Payas ve Samandağ Belediyesi temsilcileri, oda ve dernek üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
“Hatay’da eski depremlerin izleri silinmiş”
Amik Ovası’nın depremle karşılaşma oranının çok yüksek olduğunu söyleyen Profesör Doktor Okan Tüysüz, Antakya’daki en zayıf zemin alanlarının da yerleşim bölgelerinin en yoğun bölgeler olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Okan Tüysüz ise yakın zamanda yaşanabilecek büyük bir depreme dikkat çekerek, “Amik ovası 3 büyük önemli fayın birbiriyle kesiştiği noktada yer alıyor. Bu tür durumlar genellikle deprem açısından tehlikeli bölge olarak geçer. Tarihsel depremlere baktığımızda M.Ö 148’den bugüne kadar Antakya’da 1 Milyon 275 bin can kaybı yaşanmış. Antakya’da büyük ve önemli depremlerin yaşandığı ortada olmasına rağmen, geleceği belirleyemiyoruz. Çünkü yoğun tarımsal faaliyet var, eski deprem izleri neredeyse silinmiş durumda. Amik Ovası’ndan yukarı, aşağı ve Samandağ’a doğru olan fayları görmek mümkün. Samandağ zemini yılda 1 -1,6 mm olarak yükseliyor. Bir daha ne zaman deprem olur söylemek zor ama mümkün. Ancak, geçmişte bir yerde deprem olmuşsa orada gelecekte yine deprem olacak demektir. Deprem olağan bir olaydır. Önemli olan mevcut senaryolar ışığında depreme hazır olmaktır. Fayların üzerinde yoğun bir hendek çalışması yaparak deprem hangi fayı kırdı bunu görebiliriz” dedi.
“Depremsel dönüşüm istiyoruz”
İnşaatçılar Derneği Başkanı Cemil Gündüz, Dünya’da Çin’den sonra inşaatta ikinci büyük ekonomiye sahip olduğumuzun altını çizerek, “Maselef durum böyleyken, inşaat yapı stoklarımız çok kötü durumda. Deprem gerçeğini, bir depremde 3-5 gün hatırlayıp, daha sonra unutuyor ve normal hayatımıza dönüyoruz. Bizce artık Hatay’da depremsel dönüşüm gerekmektedir. Yapı denetimler, projelerle ilgili sorumluluklar arttırılmalı. cezalar yükseltilmelidir. Belediyelerdeki imar değişiklikleri, rant kavgaları bir an önce bitirilmeli ve imar tek kişiye bırakılmamalıdır” şeklinde konuşarak yerel yönetimlerin sorunlarına dikkat çekti.
“Sevdiklerimizden depremle ayrılmayalım”
Olabilecek bir depremde sevdiklerimizden ayrılmamak için herkese sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Gelişmiş ülkelerde kimse göçün altında kalmıyorsa, bu ülke de hedef sıfır vatandaşın göçük altında kalmaması olmalıdır. İnşaatların deprem kuşağına uygun yaratılması önemli ama sosyal donatı alanlarını ihmal edersek, imar planlarını ihmal edersek, Maaselef her depremde olduğu gibi bundan sonraki depremde de bedeller öderiz” dedi.