İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, sağlıklı kemik yapısı ve kemik erimesini önlemek adına uygulanabilecek 12 temel püf noktayı açıkladı.
Özellikle ileri yaşlarda kemiklerin sağlıklı olması için doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Albayrak, kemikleri güçlendirmek için de mutlaka alınması gereken besinler hakkınd da bilgiler paylaştı.
İşte Albayrak’ın kemik sağlığı için ısrarla önerdiği 12 temel püf nokta:
1. Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içeren kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzelere öğünlerde yer vermek,
2. Vücuttaki D vitaminini aktif hale getirmek için en az 20 dakika güneş ışığından faydalanmak,
3.Her gün D vitamini kaynağı yumurta sarısı tüketmek,
4.Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmak/ uygun ölçüde tüketmek,
5.A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan ve bol miktarda kalsiyum içeren brokoli, marul gibi yeşil sebzeler tüketmek,
6.Kalsiyum deposu süt-süt ürünleri tüketmek,
7.Haftada 2 gün kalsiyum bakımından zengin olan istiridye, karides gibi deniz ürünlerini tüketmek,
8.Kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri azaltıcı etkisi bulunan üzüm çekirdeği özütü tüketmek,
9.Sigara ve alkolden uzak durmak,
10.İdrarla kalsiyum atılımını arttırarak kemiklerdeki kalsiyum miktarını azaltan tuzu azaltmak,
11.Düzenli fiziksel aktivite yapmak,
12.Gereksinmeden fazla protein alımı kemik kaybına sebebiyet verebileceğinden, yeterli ve dengeli protein tüketmek.