Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Hayvan Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi kapsamında alınan; büyükbaş hayvanların tırnak kesimi ve bakımını yapacak olan büyükbaş tırnak kesimi makinesinin tanıtımını gerçekleştirdi.
Antakya Akcurun Mahallesi’nde gerçekleştirilen tanıtıma Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Lütfi Danahaliloğlu, farklı illerden gelen birlik başkanları, çiftçi ve yerli üreticiler ile Akcurun mahalle sakinleri olmak üzere birçok vatandaş katıldı.
TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Hatay’ın 15 ilçesinde 126 bin 62 büyükbaş hayvan olduğunu belirten yetkililer, Hatay Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 2 bin çiftçi ailesi ve 40 bin büyükbaş hayvan olduğunu belirtti.
“Toplumun refahı için üretim ön planda olmalı”
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Lütfi Danahaliloğlu, tırnak bakım cihazının ilimiz hayvancılığı için çok büyük önem arz ettiğini belirterek, “Toplumun refahı için üretim ön planda olmalı. Yöneticilerimiz gelecek nesillere iyi bir ülke bırakabilmeleri için tarıma ve hayvancılığa sözle değil icraatla destek olmaları gerekir. Yerli üreticiye ve çiftçilere vermiş olduğu desteklerden dolayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Bakım yapılmadığında süt verimi %10 civarında düşüyor”
Amaçlarının daralan geliri arttırmak ve kırsal ekonomiyi iyileştirmek olduğunu söyleyen Başkan Savaş: “Öncelikle kırsal kesimdeki sorunları bizimle paylaşan ve çözme yolunda ortaklaşa iş yapan birlik başkanımıza Hatay adına teşekkür ediyorum. Hayvanların tırnak bakımı olmadığında et ve süt verimleri %10 civarında düşüyor. Biz de bu verimi düşürmemek ve özellikle kırsal kesimdeki üreticimize destek olmak amacıyla tırnak bakım aracı yaptırdık. Hatay’ın 15 ilçesinde büyükbaş hayvanlarının tırnak bakımlarını isteyen çiftçilerimiz sırasıyla ücretsiz bir şekilde bu hizmetten yararlanabilecek. Ve bu sayede de et ve süt üretimi artacak, daha verimli üretim sağlanmış olacak. Biz çiftçimizin bu işten faydalanmasını ve ekonomik olarak bütçelerine katkı sağlamalarını istiyoruz. Arıcılık, zeytincilik ve çilek fidesi gibi projelerimiz var. Tüm bunların dışında EXPO ile ilgili çalışmalarımız da var. Üniversite ile kırsal kesimi kalkındırmaya yönelik proje hazırlıyoruz. Nereye ne ekileceğini, ekildikten sonra nasıl pazarlanacağı ve pazarlama şeklini çiftçiler ile birlikte hareket ederek hayata geçireceğiz. Amacımız daralan geliri arttırmak kırsal kesimdeki ekonomik sığlaşmayı iyileştirmek, kırsaldan şehre göçü önlemek” açıklamalarında bulundu.