Başkan Savaş, Türkiye’nin yerel demokrasi buluşmasında

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla İzmir’de ikincisi düzenlenen Kardeş Kentler Çağdaş Kentliler “Yerel Yönetimler Reformu ve Yerel Demokrasi Buluşması”na katıldı. CHP’li büyükşehir belediye başkanları ve Türkiye’nin dört bir tarafından 252 belediye başkanının katıldığı Türkiye’nin yerel demokrasi buluşmasında belediye başkanları deneyimlerini paylaştı.

İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yerel seçim sonrası 7 ayı devirdiklerini ve sürede çok güzel şeyler olduğunu ifade etti.

CHP’li belediyelerin yerel yönetimde ilkleri yaşadığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Birlikte mücadele ettik. Yanlışları düzeltip, doğruları büyütmeye çalıştık. Ortak hedefler belirlendi. Yerel yönetimlerde ilkleri yazıyoruz. Bu da bize nasip oldu. Sıradan bir iş yapmıyorsunuz. Bulunduğunuz beldenin sorunlarını çözmede yetki aldınız. Yetkinin gereğini yerine getiriyorsunuz. Önünüze engeller çıkabilir, önemi yok. Azim ve kararlılıkla sonuçları elde etmek mümkün. Belediye başkanları olarak birlikte mücadelenin, vatandaşa hizmet mücadelesinin değerli olduğunu herkese anlatacağız” diye konuştu.

Toplantıya katılan tüm belediye başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Başka partilerden devraldığınız başkanlık görevinde zor bir tabloyu aldınız. ‘Tablo ne kadar ağırsa bunları aşma gücüne sahibiz’ algısını toplumun belleğine kazıdınız. ‘Biz koşullar ne kadar zor olursa olsun hepsini aşabilecek yeteneğe sahibiz’ dediniz. ‘İsraf haramdır’ diyoruz. En yaşlısı da en küçüğü de bunu söylüyor. Siz israftan özenle kaçındınız. Tasarruf yaptınız. Bir beldenin, belediyenin hakkıyla hukukuyla nasıl yönetileceğini tüm Türkiye’ye gösterdiniz. Sade bir belediye başkanı için güveni tetikleyen ana unsur; israftan, şatafattan kaçınmaktır. Siz vatandaşın cebinden alınan her kuruşun hesabını vatandaşa hizmet olarak götürdünüz” dedi.

Çalıştayın ev sahibi İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise insan odaklı belediyecilik anlayışına vurgu yaparak, “Şehrin bilgi birikimini iyi analiz etmeliyiz. Bilgiyi en doğru şekilde üretmeli ve paylaşmalıyız. Şehirlerin her biri tarihsel köklü bir geçmişe sahip. Her şehrin kimliği böyle oluşmuş. İçecek suyumuz, karnımızı doyurcak tohumlar kalmadığında zaten yönetecek şehirler olmayacak. Doğa odaklı  bir yönetim anlayışı olmalı. Eskiden sadece devletler arası ilişkiler varken ‘kent diplomasisi’ adı altında yeni bir alan açılıyor. Ankara’da masabaşında hazırlanan yerel yönetimler tasarısı umarız bunları görmezden gelmez. Aksi takdirde bu taslak geri gidiş olacaktır” dedi.

Toplantıya katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, Kardeş Kentler Çağdaş Kentliler temalı belediye başkanları toplantısının önemine değinerek, “Ortak akıl ve işbirliği ile kentlerimize hizmet etmeye, deneyimlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz” mesajı verdi.

Bir cevap yazın