Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen ile yardımcısı ve Arsuz-Gözcüler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Atanur Ünal, balıkçıların yaşadıkları sıkıntılar ve hükümet tarafından çıkartılacak olan yeni Su Ürünleri yasası ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Balıkçıların yanısıra, körfezdeki balık çeşitliliği konusundaki sıkıntıları da dile getiren iki başkan, körfezin balon balığı tarafından istila edildiğini belirtirken, önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki yıllarda körfezden balık yenemeyeceğinin altını çizdi.
“Balıkçıların sesini duyun!”
Bugüne kadar balıkçıların sesini duyurmak adına çok fazla çaba sarf ettiklerini belirten Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen, “Amacımız balıkçının sesini mümkün olduğunca en iyi şekilde duyurmak ve haklarını sonuna kadar savunmak. Tüm mücadelemiz bunun için. Bildiğiniz gibi balıkçılık mevsimi başladı. Balıkçılarımız av yasağının kalkmasının ardından körfeze açıldı. Şuanda sıkıntılar büyük. Balıkçı kendine denizde yer aramaya başladı. Körfezdeki balık çeşitliliği konusunda sıkıntılar var. Balık nesli tükenmek üzere. Balık boylarında kısalma var. Tüm bu sıkıntılar balıkçılarımızın durumunu daha da zora koşuyor. Tabi bir de hükümetimiz tarafından çıkartılacak olan Yeni Su Ürünleri yasası var. Biz balıkçılarımızın sıkıntılarının giderilmesi adına çalışmalarımızı yapıyoruz ama yetkililerin de bize bu konuda yardımcı olmaları gerekiyor” dedi.
“Körfez yıllardır bağırıyor ‘Ben öldüm’ diye”
Arsuz-Gözcüler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Atanur Ünal ise, bölgeye 84 yılında geldiğini, 2010 yılında kurdukları kooperatifle balıkçıların yaşadıkları sıkıntıları çözmek adına çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Kooperatifimizi ilk kurduğumuzda İskenderun Körfezi’nin iki yıllığına tüm balık avcılığına yasaklanmasını önerdik. Çünkü bu bölgede, yani körfezde balık neslinin azaldığını, tükendiğini, balık boylarının küçüldüğünü ve üreme olmadığını gördük. Bizim amacımız; Su Ürünleri ile ilgili çıkartılacak yasada bizlerin de görüşlerinin alınarak bir şeyler yapılmasını sağlamaktır. Çünkü bu konuda ne bizim, ne de alt tabanımızın görüşü alınmadı. Bakın yıllar önce kurbağa yani diğer adıyla balon balığının avlanmasının yasaklanması için bir yasa çıkartıldı ve nedeni açıklanmadı. Bu işgalci bir balık türüdür. Şuanda körfezi olduğu gibi kapladığı için balıkçılarımızın denize bıraktığı barakalar, ağlar hiçbir işe yaramıyor. Bu işgalci balık, herhangi bir balık türünü gördüğü zaman kusursuz bir şekilde ağları, kafesleri ve barakaları parçalayabiliyor. Yani şunu söylemeye çalışıyoruz; çıkartılan yada çıkartılacak olan yasalar, bu işin ehlilerinin de fikirlerinin alınmasıyla yapılsın. Birazcık bizim sesimizi duysunlar ve ortak bir çözüm bulalım. Körfez yıllardır ‘Ben öldüm’ diye bağırıyor. Ama kimse bunu duymuyor. Körfez ne zaman kuruyacak o zaman biz bunun farkına varacağız. Evlatlarımız, torunlarımız buradan balık yiyemeyecek. Bunun için dönemsel olarak avcılık sistemlerinin geliştirilmesi ve değiştirilmesi gerekiyor. Hep atadan kalma usulleri kullanarak bir şeyleri halletmeye çalışıyoruz ve tıkanıp kalıyoruz. Şunu söyleyeyim; Arsuz’da balıktan ekmek yiyen insan sayısı tahminimce 600 kişiyi geçer. İskenderun Körfezi’ne bunu yaydığınız zaman bu sayının kaça çıkacağını yetkililer biraz düşünmeli. Bu sebeple ne olur biz balıkçıların sesini duymazdan gelmeyin” diyerek, tepkisini dile getirdi.