İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mahir Eller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısı yoğun ilgi gördü.
Suriyelilerin meslek edinmeleri ve alınması gereken mesleki yeterlilik belgeleri ile ilgili teknik bilgilerin verildiği toplantıya İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Nadir Ünal, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, TOBB MEYBEM A.Ş.Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, SGK İl Müdürü Hamit Bal, KOSGEB İl müdürü Hayrettin Çevik ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında proje hakkında bilgiler veren İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Mahir Eller projesi 25.12.2017 tarihinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ortaklığıyla yürütülmektedir. Avrupa Birliğinin finanse ettiği ve 15 milyon Avroluk bütçeli proje kapsamında Türk vatandaşlarımızın ve geçici koruma altındaki Suriye’li misafirlerimizin mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi ve bu sayede istihdam edinilebildiklerinin attırılması amaçlanmaktadır. 2 yıl süreceği hedeflenen Mahireller projesi Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğunlaştığı Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğiyle uygulanmaktadır. Projenin Hatay ayağının ilimizde ve odamızda yapılması sanayi ve demir ticaretinin merkezi konumunda olan şehrimiz, üyelerimiz ve projenin verimliliği açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Oda üyelerimizin söz konusu projeden faydalanmaları adına İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.
TOBB MEYBEM A.Ş. Genel müdürü Ahmet Saygın Baban, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 15 milyon Avro bütçeye sahip olan projenin temel amacının Türk ve geçici koruma altında bulunan Suriyeli vatandaşların istihdam edilebilirliklerini mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi suretiyle artırmak olduğunu belirterek, proje kapsamındaki illerde faaliyet gösteren firmaların beceri talepleri ve bu illerde yaşayan Türk ve Suriyeli vatandaşlarımızın mevcut mesleki becerilerinin analiz edilmesinın hedeflendiğini söyledi.
TOBB MEYBEM olarak 2019 yılı sonuna kadar sınav ve başvuru ücretini karşılayacaklarını söyleyen Baban, projeden çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler, iş arayanlar veya iş gücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin yararlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Mahireller Projesi Yerel Oda Koordinatörü Samet Fırat Soydemir de sinevizyon destekli olarak Mahireller Projesi’nin bölgemiz için avantajlarını anlatmasının ardından, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazananlara belgeleri takdim edildi.