Cumhuriyet tarihinin en büyük ve planlı tatbikatı Denizkurdu-2019, İskenderun’da da gerçekleşecek.
Genelkurmay Başkanlığı Yıllık Tatbikat Programı çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca planlanan ve Deniz Harp Merkezi Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen tatbikat, Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz olmak üzere 3 denizde aynı anda ilk defa gerçekleşecek. Anadolu’yu çevreleyen üç denizde 131 gemi, 57 uçak, 33 helikopter ve 25 bin 900 personelin katılımıyla başlayan tatbikatta Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından dün ayrılan savaş gemileri, gece itibarıyla Çanakkale Boğazı’ndan geçip, atış eğitimleri için ilgili sahaya birlik halinde intikal etti.
Türk Deniz Kuvvetlerine ait fırkateynler, hücumbotlar ve MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen korvetler tarafından kara hedeflerine fiili atışlar gerçekleştirildi.
Tatbikat kapsamında, yerli ve milli silah sistemleriyle yüksek süratli su üstü ve hava “drone”larına atışlar, gemiden karaya çok namlulu roketatar atışları, vurucu insansız hava aracı atışları, silahlı insansız hava aracıyla atışlar, UMTAS ve L-UMTAS güdümlü mermi atışları başta olmak üzere birçok atış ve eğitim yapılacak.
Tatbikatta, 17-21 Mayıs’ta Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de aynı anda kriz ve harp dönemi senaryolarını içeren serbest oyun safhası icra edilecek.
Hopa’dan İskenderun’a kadar devam edecek
Tatbikatın devamında, 21-24 Mayıs’ta Hopa’dan İskenderun’a kadar Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerinin tamamını kapsayacak şekilde tatbikata iştirak edecek 85 gemi tarafından, 31 yurt içi, 2 yurt dışı liman ziyareti yapılacak. Ayrıca gemiler halkın ziyaretine açılacak ve şehit aileleri ile gaziler ağırlanacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekata hazırlık seviyesini artırmak amacıyla gerçekleştirilen tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan bölümü, gelişmiş deniz kuvvetlerinde bile nadir görülen gemi, deniz karakol uçağı ve deniz helikopterlerinin yüksek katılım yüzdesiyle yapılıyor. Tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri, karakol gemileri Aksaz Limanı’ndan sabah erken saatlerinde hareket etti.
Deniz canlıları ve yaşadıkları çevrenin korunması için her türlü tedbirin alındığı tatbikat, 25 Mayıs’ta sona erecek.
İmşek de orada, Albatros da…
Doğu Akdeniz’de icra edilecek tatbikatta, kara bombardımanı atışları ile “şimşek” adı verilen yüksek süratli insansız hava ve “albatros” adı verilen su üstü hedeflerine hava savunma ve su üstü atışları gerçekleştirilecek.
Tatbikat kapsamında yerli ve milli silah sistemleri ile yüksek süratlı su üstü ve hava dronlarına atışlar, gemiden karaya çok namlulu roketatar atışları, vurucu insansız hava aracı atışları, silahlı insansız hava aracı atışları, UMTAS ve L-UMTAS güdümlü mermi atışları, denizaltı savunma harbi roketi atışları, deniz topçusu ile uçakların koordineli atışları yapılacak.
Tatbikatı ve atış safhalarını Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, TCG Gelibolu Fırkateyni’nden takip ediyor.