Tarım ve Orman Bakanlığı, arıların koloni halinde ölümüne yol açtığı iddiasıyla 5 tarım ilacına kademeli yasak getirdi. Yasaklanan ilaçlardan en zararlıları olan Thiamethoxam ve Imidoclaprıd’in açık alanlarda kullanımı da acilen yasaklandı. Bu iki ilacın seralarda kullanımı ise devam edecek, ancak etiketlerinde uyarı yazıları yer alacak. Bir diğer ilaç olan Chothianidin’in kullanımı 31 temmuz 2019’a kadar kademeli olarak devam edecek, 31 Temmuz 2019 sonrası ise yasaklanacak. Thiacloprid’in kullanımı da 30 nisan 2019’a kadar devam edecek. Nisan ayı sonunda, kullanılıp kullanılmayacağı yeniden değerlendirilecek. Acetamibrid’in kullanımı ise devam edecek, ancak etiketinde uyarı yer alacak. 5 ilaçla ilgili Avrupa Birliği uygulamaları takip edilecek ve aldıkları kararlar Türkiye’de de eş zamanlı uygulanacak.
Hatay’da zarar fazla!
Arı ölümlerinin arıcılık sektörünün kanayan yarası olduğunu belirten Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Saygılı, son üç yılda özellikle Hatay ve Trakya ovalarında bu ilaçlar nedeniyle ciddi arı ölümleri yaşandığını ifade etti.
Gezginci arıcıların, ölümler yüzünden boş kalan sandıklar nedeniyle bölgeden ayrıldıklarını ifade eden Saygılı, “Son 3 yıldır bu tarım ilaçlarından arıcılık sektörü ciddi zarar gördü. Türkiye’de Hatay ve Trakya ovalarında bu ilaçlar nedeniyle büyük arı ölümleri oldu. Bu ilaçlar kullanıma devam edilseydi Türkiye’de arıcılık bitecekti. Arıyı yaşatmakta zorluk çekiyorduk. İlaçların yasaklanması arıcılara bir umut oldu” dedi.
Saygılı, Avrupa’da kullanımı yasak olan bu ilaçların Türkiye’de de kullanılmasının yasaklanmasının çok yerinde bir karar olduğunu belirtti.