Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında 2021’de Hatay’ın ev sahipliği yapacağı dünyanın en büyük organizasyonlarından olan EXPO 2021’e ‘Siber Güvenilir Hatay” sloganı ile hazırlandıklarını söyledi.
Dijitalleşen dünyaya adapte olmak için hem kurum içi hem de kurumlar arası tüm paydaşlarla ortak hareket ettiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, ‘Siber Güvenilir Hatay’ projesi ile “Aksaklıklar, arızalar, yapay zeka ile belediye yönetimi çalışmalarının dijital ortama aktarılacağını ve dijital dünyanın imkânlarından faydalanılacağını dile getirdi.
Belediyecilik anlayışının günümüz teknolojisine uyum sağlaması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Savaş, yapay zeka ile belediyecilik hizmetlerinin başlatılmasıyla da şeffaf belediyecilik anlayışının pekiştirileceğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi’nin siber güvenlik hassasiyetinin EXPO 2021’de görünür hale getireceğini ifade eden Başkan Savaş, “Fuar alanında 3 bin bitki çeşitliliğimizin içerisinden 250 endemik türü, 750 tıbbi ve aromatik bitkimizi sergileyeceğiz. 3 semavi dinin ayetlerini dayanıklı çiçeklerimizle EXPO alanına yazacağız. Bunun yanı sıra alanda, arkeopark, eğlence ve eğitim alanları oluşturacağız. Kısa zaman önce Hatay, UNESCO tarafından gastronomi şehri seçildi. Bu nedenle EXPO 2021’de gastronomi merkezi de oluşturacağız. Arkadaşlarımız bunun gerekli altyapısını oluşturmak için somut adımları atıyor. Yapay zekâyla da belediye yönetim sistemini EXPO ile birlikte zirveye taşımak istiyoruz. Siber Güvenli Hatay Projesi ile, EXPO için dünyanın her yerinden gelen misafirlerimiz Hatay’da güvenilir dijital ortamda istedikleri paylaşımları yapabilecek, özgürce dolaşabilecekler” dedi.
Hatay, siber güvenlikle tanışıyor
Siber güvenliği iki ana başlık altında detaylarıyla anlatan Başkan Savaş, “Binincisi; Mevcut literatüre dahil olan tüm teknolojileri iyi kavramak ve geliştirilmesine katkı sağlayacak seviyede bilgi sahibi olmak. İkincisi; Global ile iletişimde olabilen ancak donanımları ile birlikte üretilebilen milli teknolojiler. İlk başlık üzerine belediyemiz bünyesinde bilgi güvenliği şube müdürlüğü oluşturduk. Bilgiişlem ve bilgi güvenliği bölümlerinde çalışan arkadaşlarımız ilk olarak belediye personelimize siber güvenlik farkındalık eğitimleri vermeye başladılar. Ardından şehrimizde bulunan işletmelere, ailelere, öğrencilere, kısacası tüm Hataylılara siber güvenlik farkındalık eğitimleri vererek, konvansiyonel olmayan savaş teknikleri arasında yerini alan siber savaş cephesinde bizlerde yerimizi alıyoruz.
Özellikle kimlik avı saldırıları, fidye yazılımları ve oltalama olarak bilinen saldırı yöntemleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bu sayede, telefon faturası sanılarak açılan elektronik postalardan gelebilecek saldırıların önüne geçilebildiği gibi, uzmanlar tarafından hazırlanan haftalık tehdit raporlarını yayınlayarak, yeni çıkan tüm siber saldırı yöntemlerini deşifre ediyor ve halkımızı bilinçlendiriyoruz.
Ayrıca, siber güvenlik farkındalık çalışmalarımızın yanı sıra, uygulamalı siber güvenlik dersleri için de hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Anne Ben Hacker Oluyorum isimli kitabın ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejileri 2019-2023 manifestosunun yazarı Burak Bozkurtlar ile iş birliği içinde, siber güvenlik alanındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ümit ediyorum ki, yeni nesillerimiz teknolojiyi kullanan değil geliştiren nesiller olacaktır. Muasır medeniyetler seviyesini belirleyen bir ülke olmak için medeniyetler şehri Hatay’dan tüm dünyaya Türk gençliğinin geliştirdiği teknoloji ve iş fikirlerine de ev sahipliği yapmak için çabalıyoruz. Özellikle EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleşecek olması nedeniyle, siber güvenilir tüm gençlerimizi Hatay’a davet ediyor ve EXPO alanında kullanılacak milli teknolojilerin, global pazar özelinde iyi bir fizibilite alanı olacağını ve EXPO2021’in iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Siber Güvenilir Hatay’a herkesi davet ediyorum” dedi.