Yayladağı’nda yöreye özgü çileğin tanıtılması amacıyla bu yıl ilki düzenlenen “Yayladağı Çilek Festivali” renkli görüntülere sahne oldu.

Yayladağı Kaymakamlığı ve Yayladağı Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve ‘Doğanın en tatlı buluşması’ olarak değerlendirilen festivalde, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk sembolik çilek hasadı yaparak, üreticilerin heyecanına ortak oldu.

Üreticileri teşvik etmek amacıyla ‘En Güzel Çilek Yarışması’, Mehter takımı ve yöresel dans gösterisiyle renklenen festivale Vali Masatlı ve Başkan Öntürk’ün yanısıra Yayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı, Reyhanlı Belediye Başkanı Ahmet Salman Yumuşak, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, Hassa Belediye Başkanı Selahattin Çolak, Kırıkhan Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik, il ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde konuşan Vali Mustafa Masatlı, Yayladağı’nın yalnızca bir tarım merkezi değil, aynı zamanda emeğin, sabrın ve umudun simgesi olduğunu ve üreticilerin alın terinin ilçenin bereketli topraklarında karşılık bulduğunu söyledi.

İlçenin, aroması ve lezzeti en güzel çileklerin yetiştiği merkezlerden biri olduğunu belirten Masatlı, bu yıl hasat döneminin bir şenliğe dönüştürülmesinin 6 Şubat 2023’teki deprem sonrası normalleşme süreci açısından önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu ifade etti.

Vali Masatlı, çilekte bu yıl geçen seneye kıyasla yüksek rekolte beklediklerini, Hatay’da çilek üretiminin büyük kısmının Yayladağı’nda yapıldığına dikkati çekerek, “Geçen yılla bu yılki ekiliş dekarımız neredeyse aynı. Yaklaşık 4 bin 300 dekarlık sahada Hatay genelinde çilek yetiştiriciliği yaptık. Geçen yılki rekoltemiz 9 bin 300 tonken, bu yıl yaklaşık 10 bin 900 ton bekliyoruz. Yayladağı ilçemiz, Hatay genelinde bu işin yüzde 70’ini sırtlıyor. İlçemizde 3 bin dekardan fazla sahada çilek yetiştiriciliği gerçekleşti. İnşallah 7 bin 600 ton, yani toplam rekoltemizin neredeyse yüzde 70’ini Yayladağı ilçemiz yetiştirmiş olacak. Üreticilerimiz, başta iç piyasa olmak üzere ihracata verecekler. Bundan sonra da çileğimizin dünyada bir marka ürün haline getirmek için hep beraber çalışacağız. Bu festivalin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Çiftçimizin yanındayız”
Hatay’ın bereketli topraklarının tarımsal üretim açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Öntürk ise, “Yayladağı çileği ilçenin en önemli tarımsal değerlerinden biri Üretici kardeşlerimiz emeklerini toprağın bereketiyle birleştirdiler. Türkiye’nin Silifke’den sonra en fazla üretimini yapan Yayladağlı çiftçi emekçi kardeşlerimin emeklerinden dolayı tebrik ediyorum” diye konuştu.

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, festivale katılım sağlayan protokol üyelerine, üreticilere ve vatandaşlara teşekkür etti.
Keyifli anların yaşandığı 1. Yayladağı Çilek Festivali, protokolün çilek hasadı, stant ziyaretleri ve çeşitli etkinliklerle devam etti.


