Bebeğim ne kadar uyumalı?

Bebeklerin en uzun süre uyuduğu dönem yenidoğan dönemidir. Yenidoğan bebekler günde toplam 14-18 saat arasını uykuda geçirmeleri normal ve sağlıklıdır. Anne karnından dış dünyaya uyum sürecinde bebeğin uykuya çok ihtiyacı vardır. Bununla birlikte özellikle ilk 40 gün anne sütünün olgunlaşması ve artması için en önemli dönem olduğundan bu dönemde bebekleri her istediğinde, her ağladığında emzirmek gerekmektedir. Bu ilk 40 günlük dönemde bebeğimiz uyuyor ise bile 2 saate bir uyandırıp emzirmek sütümüzü artırmak için en iyi yöntemdir.

İlk 3 ayda bebekler gece ve gündüz ayrımına varmaya başlar. Bu ilk 3 aylık dönemde bebeğiniz ile gündüzü aydınlık ortamda bol bol emzirerek, konuşarak geçirmenizi, gece hava kararınca ise karanlık ve sakin ortamda emzirmeni öneririm. Bu yöntem ile bebeğinizin gece –gündüz ayrımını yapmasını kolaylaştırırsınız.

4-11 ay arasındaki bebekler ise günde toplam 12-16 saat arası uyumalıdır. Bu yaşlarda akşam yatmadan ılık duş aldırılması, ardından doğal yağlar ile masaj yapılması bebeğinizin gece uykusunu rahat ve derin almasını sağlayacaktır.

1-2 yaş arasında toplam 11-14 saat uyumalı, bunun 1-2 saati gündüz uykusu şeklinde öğlen uyutulmalıdır. Çocuğun yatağı mutlaka ayrılmalı hatta mümkünse odası ayrılmalıdır. Gece beslenmesi mutlaka kesilmeli, gece çocuk uyanırsa yatıştırılıp tekrar uyutulmalıdır. Uyku öncesi kitap okumak, hafif bir müzik dinletmek uykunun kalitesini artıracaktır. Bu dönemden itibaren gece uykusunun saat 22.00 den önce başlanması gerekmektedir. Büyüme hormonunun yeterli miktarda salgılanması için bu saatten önce uyuması elzemdir.

3-5 yaş arasında günde toplam 10-13 saat uyumalıdır. 3 yaşından sonra gündüz uykusu zorunlu değildir, çocuğun isteğine ve ihtiyacına göre ayarlanabilir. Bu yaşlarda hayal gücünün gelişmesi gece korkularının oluşmasına yol açabilir. Sık uyanma, tek başına yatağında uyuyamama görülebilir. Uyku düzeninin bozulduğunu düşünmeyin, bu dönemde bu davranışlar her çocukta görülebilir, geçicidir. Korku verici hayali düşüncelerin gerçek olmadığına dair yatıştırıcı konuşmalar bu dönemi rahat atlatmanızı sağlayacaktır. Uykuya geçmeden önce diş fırçalama, kitap okuma, çocuğu uykuya hazırlayacak ve çabuk, derin uyumasını sağlayacaktır.

6-13 yaş okul çağındaki çocuklar 9-11 saat uyumalıdır. Gece yatmadan kafein tüketimi, cep telefonu ve mesajlaşmadan uzak durması önerilmelidir.

İyi uyku demek dinlenmiş bir zihin, dinlenmiş bir vücut demek, sağlıklı ve başaralı bir hayat için iyi uyku olmazsa olmazdır.

Emzirme döneminde uyku ile ilgili sorularınız için, İskenderun Devlet Hastanesi Yeni Bina zemin kattaki Emzirme Polikliniğimize gelebilir, bizi arayabilirsiniz.

Randevu almak için: 03266182424 Dahili kod: 3204

Bir cevap yazın