Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antakya Karaali Mahallesi’nde dün çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle Oğlakören, Üçgedik ve Alazi mahallelerine sıçrayan orman yangınının söndürülmesi için yürütülen çalışmaları inceledi. Yangınlarının kısmen kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, Hatay’daki yangına dünden bu yana 8 uçak, 12 helikopter, 1000’in üzerinde orman teşkilatının arazözleri ve farklı kurumların araçlarıyla 2 bin 700’ün üzerinde personelle müdahale edildiğini söyledi.
Hatay’da 30 Haziran’da çıkan yangına hızlıca müdahaleye başlandığını belirten Yumaklı, “Malumunuz yangınlarda 3 hassasiyeti özellikle vurguluyoruz, eğer yüksek bir sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgar varsa, bu 3 unsur bir araya geldiğinde yangın için çok büyük bir risk teşkil edildiğini hepimiz artık biliyoruz. Hatay’da maalesef bu gerçekleşti” diye konuştu.
Yangın nedeniyle Oğlakören, Dikmece, Gülderen, Karaali, Üçgedik, Alahan olmak üzere 6 mahallenin tedbiren güvenli alanlara alındığını, tahliye edilen 236 hanedeki 1400’ün üzerinde vatandaşın da şu an itibarıyla evlerine geri dönmeye başladığını dile getiren Yumaklı, “Hatay’da sıcaklık 33 derecenin üzerine çıktı. Yangınla beraber bu sıcaklık daha da arttı. Saatte rüzgarın hızı 67 kilometreyi aştı. Ancak darbeli dediğimiz etkisini de düşündüğümüzde 100 kilometrelere ulaştığını biliyoruz. Buranın enerjisi düşürüldü, bu çok güzel bir haber, artık arkadaşlarımız soğutmaya geçtiler. Bütün gece boyunca ve önümüzdeki günlerde soğutmaya devam edecekler. Zaman zaman yine sıcaklık ve rüzgarla beraber çok küçük tütmeler olabilir, ben bunu Bilecik’te de ifade etmiştim. Buradaki enerjinin yüksek olması sebebiyle bu soğutmaların önemi son derece büyük, yani söndü diye alanı bırakıp gitmiyoruz bu netice itibarıyla Hatay Antakya yangınıyla alakalı bu güzel haberi, bu kısmen kontrolü ben buradan söylüyorum.”
Vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Yumaklı, “Bir hafta boyunca aşırı sıcak, 15 Ekim’e kadar da teyakkuz halinde olunmasını gerektirecek meteorolojik şartlar var. Dolayısıyla lütfen dikkat, hassasiyet… Açık alanlarda herhangi bir şekilde ateş yakmayalım. Ateşe sebep olabilecek herhangi bir materyali dışarı, açık alana atmayalım. Özellikle çabuk yangın çıkarması muhtemel olan materyalleri güneş ışığı altında bırakmayalım” dedi.
Kurumların, vatandaşların ve gönüllülerin yangınlarla mücadelede aktif şekilde yer aldığını dile getiren Yumaklı, “Bir daha umuyorum ki sizlerin karşısında ekranlarda yangın, ateş, duman ve zarar gören bir ekosistem, alan olmasın. Biz yeşil vatanımızı geliştirmek için hangi projeleri yaptığımızı vatandaşlarımıza anlatıp onları bunlara davet etmek için bu mikrofonların karşısına geçmiş olalım. Bütün illerimize tekrar geçmiş olsun diyorum” dedi.